Ekonomija

Bezbjednost saobraćaja u CG visoko na listi prioriteta u novoj Vladi

Na poziv EU komesarke za saobraćaj, Violete Bulc, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković učestvovao je na godišnjem sastanku ministara saobraćaja, koji se održavaju pod okriljem primjene Memoranduma za razvoj osnovne regionalne transportne mreže u Jugoistočnoj Evropi.
Nurković je naglasio značaj infrastrukturnog povezivanja regiona.
“Cilj nam je da se zemlje Zapadnog Balkana u periodu pristupanja EU kvalitetnije povežu i na taj način podstaknu ekonomski rast i razvoj, kako kroz podsticanje investicija, tako i kroz usklađivanje regulatornih reformi. Unapređenje povezanosti međusobno zemalja Zapadnog Balkana, i šire sa EU, predstavlja ključni faktor za povećanje konkurentnosti regiona i podsticaj za otvaranje novih radnih mjesta”, istakao je Nurković.
Ministar je naglasio da je bezbjednost saobraćaja visoko na listi prioriteta u novoj Vladi, te najavio izradu novog zakona o putevima u narednoj godini.
Na kraju je izrazio posebno zadovoljstvo i zahvalnost Evropskoj komisiji na vrlo intezivnoj podršci i zajedničkom radu u nekoliko prethodnih mjeseci, kako bi se stekli uslovi za inicijaciju Sporazuma o uspostavljanju saobraćajne zajednice za region Zapadnog Balkana, koji Crna Gora snažno podržava.
Evropski komesar za saobraćaj Violeta Bulc je pohvalila napore koji su uložile zemlje Zapadnog Balkana u cilju unapređenja bezbjednosti saobraćaja.
Naglasila je da je regionalna i međususjedska saradnja bila ključna u realizaciji definisanih reformskih aktivnosti u oblasti saobraćaja i očekuje se dalje unapređenje u narednoj godini.
Navodeći ključne ciljeve u narednoj godini, osvrnula se na značaj poboljšanja bezbjednosti saobraćaja, integrisanja strategija željezničkog saobraćaja, a posebno je istakla potpisivanje buduceg Sporazuma o saobraćajnoj zajednici.
Komesar Han se u svom izlaganju osvrnuo na kontekst Sporazuma o saobraćajnoj zajednici, čije potpisivanje očekuje na samitu predsjednika vlada zapadno-balkanske šestorke u Rimu 2017. godine.
Kako je Han istakao, potpisivanje sporazuma će obezbijediti značajnu korist za cijeli region, kako u oblasti saobraćaja, tako i u procesu EU integracija.
U nastavku se osvrnuo na pojedine primjere saradnje zemalja regiona i između ostalog naveo primjer saradnje Crne Gore i Albanije u procesu osnivanja one stop shopa za teretni saobraćaj na graničnom prelazu Sukobin, kao primjer koji bi trebalo koristiti na cijeloj glavnoj mreži Zapadnog Balkana.
Send this to a friend