Ekonomija

Cijena struje znatno niža, na tržište ulaze i novi snabdjevači

Pylons, high-voltage, energy, Image: 170098145, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Radim Beznoska - ČIF

Osnovna cijena kilovat-sata električne energije u Crnoj Gori, bez PDV-a i naknada, od januara će najvjerovatnije iznositi oko 7,97 centi.

Konačna cijena električne energije biće objavljena na sajtu Elektroprivrede do 16. decembra.

“Analiza je i dalje u toku. Posljednji podaci sa kojima raspolažemo pokazuju da će cijena električne energije za dvotarifna brojila biti niža 4,74 odsto, a za jednotarifna 7,61 odsto. Osnovna cijena kilovata za privredu bi takođe trebalo da bude niža. Odluka Reagulatorne agencije za energetiku (RAE) ima 70 strana kompleksne materije, zbog čega je još detaljno analiziramo”, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medij e izvršni rukovodilac Funkcionalne cjeline Snabdijevanje u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) Vladimir Bojičić.

Ipak, ukupni troškovi građana za električnu energiju biće poznati nakon što Vlada krajem januara 2017. objelodani koliko će iznositi naknada za obnovljive izvore energije u narednoj godini.

Ukinuta naknada

U 2017. kako su saopštili predstavnici EPCG biće promijenjen i izgled računa, na kojem će biti i manji broj stavki, ali i ukinuta naknada snabdjevaču od 1,19 eura.

“Ukidanje naknade znači i pad prihoda od nekih pet miliona eura, kojim su pokrivani troškovi štampanja i poštarine ta slanje računa potrošačima. Taj trošak pripada samo EPCG iako novac sa računa dobijaju i Crnogorski operator distributivnog sistema (CEDIS), Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Operator tržišta COTEE i proizvođači obnovljivih izvora energije”, objasnio je Bojičić.

Zbog smanjenja prihoda, kako ističe Bojičić, nije isključeno da od pomenutih kompanija traže podjelu troškova za štampanje računa i poštarinu.

“Primjera radi, imamo oko 70.000 potrošača koji nemaju stalnu potrošnju električne energije. Od njih, nakon ukidanja naknade snabdjevaču nećemo imati prihod, ali im račun moramo redovno slati”, istakao j e Bojičić.

Prema njegovim riječima, nije isključeno da naredne godine na tržište uđu i novi snabdjevači električne energije.

“Neki su zatražili licence, postupci su u toku, pa se u 2017. mogu očekivati i novi snabdjevači”, saopštio je Bojičić.

Obračunavaće popuste

Međutim, i pored činjenice da će EPCG imati manje prihode, popuste koje obračunava redovnim platišama neće ukidati. U nagrađivanju lojalnih potrošača učestvuje samo EPCG, ali ne i CGES, CEDIS i COTEE.

“Obraćali smo se i ostalim kompanijama koje dobijaju novac sa računa da ubuduće ravnomjerno raspodijele teret za redovne platiše, ali da nijesmo dobili pozitivan odgovor zbog čega smo prinuđeni da popust računamo samo na svoj dio računa”, rekao je Bojičić.

Za građane koji redovno plaćaju račune za utrošenu električnu energiju, EPCG će nastaviti da obračunava popust od pet, odnosno deset odsto, za svoj proizvod i usluge, a to je preuzeta aktivna energija i naknada snabdjevaču. Iz EPCG su objasnili da su u prethodnom periodu obračunavali popuste na cj elokupan iznos računa, bez obzira što u raspodjeli naplaćenih sredstava od potrošača učestvuju i druga preduzeća, koja u popustu do sada nijesu participirala.

“U te svrhe, EPcG je od avgusta 2012. godine, kada je uveden Zlatni tim, iz svojih sredstava za popuste na redovnost, od pet i deset odsto, izdvojila preko 20 miliona eura. Taj iznos predstavljao je čisti trošak EPCG, nije se uračunavao u regulatorno dozvoljeni prihod i nij esu ga snosili potrošači, već isključivo kompanija”, objasnio je direktor Direkcije za odnose sa javnošću EPCG Rajko Šebek.

 

Send this to a friend