Ekonomija

Deripaska tuži Crnu Goru, traži stotine miliona eura

Deripaska

Predsjednik En+ Grupe, Oleg Deripatska poslao je, u svom ličnom svojstvu, Obavještenje o arbitraži protiv Crne Gore, zbog, kako navodi, nezakonite eksproprijacije svoje investicije u Kominatu alumunijuma Podgorica (KAP) i Rudniku boksita Nikšić (RBN), te povrede investicijskih sporazuma od strane naše države. On će tražiti obeštećenje u stotinama miliona eura, saopšteno je iz Centralnoevropske aluminujumske kompanije (CEAC).

“Kroz CEAC-ova ulaganja, Deripaska je preuzeo većinski udio u KAP-u i RBN-u u 2005. godini, a nakon međunarodne kampanje od strane Crne Gore u kojima je tražila strane investicije kako bi spasila finansijsku sudbinu preduzeća koja su bila u vlasnistvu države i u lošem stanju. Ipak, nakon što je ostvarila značajnu i blagovremenu investiciju u KAP i RBN od strane Deripaske, Crna Gora je potom preduzela seriju neprijateljskih mjera kako bi otklonila ta preduzeća iz njegove kontrole”, stoji u saopštenju.

Iz CEAC- a  naglašavaju da je Deripatski uporno pokušavao da sarađuje sa Crnom Gorom i pregovori uslove na osnovu kojih će nastaviti svoju investiciju u KAP i RBN.

Ipak, kako ističu, “intenzivno i dugoročno neprijateljstvo Crne Gore prema njemu i proglašena namjera da se te kompanije renacionaliziraju tu su saradnju učinili nemogućom”.

“Akcije Crne Gore na kraju su dovele do toga da je KAP stavljen u nelikvidnost u 2013. godini, mjeru koja je uništila punu vrijednost investicije Deripaske. Do danas, Deripaska nije dobio nikakvu naknadu od strane Crne Gore zbog uništavanje njegove investicije”, kažu oni.

Deripaska dodatno tvrdi da je Crna Gora negirala fer i ravnopravan tretman njegovim investicijama, u suprotnosti sa međunarodnim pravom i ugovornim obavezama naše države.

“Deripaska traži arbitražu protiv Crne Gore u skladu sa pravilima arbitraže Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL), podnoseći svoje tvrdnje pozivajući se na bilateralni investicioni sporazum između Ruske Federacije i Savezne Republike Jugoslavije potpisan 1995. godine. Mgesto arbitraže još uvijek treba da se utvrdi”, objašnjavaju iz CEAC- a.

Ova tvrdnja dolazi pored tekućih CEAC-ovih potraživanja protiv Crne Gore pred UNCITRAL tribunalom, te pred sudom na Kipru.

Send this to a friend