Ekonomija

EU spremna da podrži dalji razvoj saobraćajne infrastrukture

Evropska unija EU spremna je da podrži dalji razvoj saobraćajne infrastrukture, s akcentom na prekograničnu saradnju i projekte koje u tom dijelu Crna Gora već realizuje, saopštio je šef Delegacije Evropske unije EU u Podgorici, Aivo Orav.

On se sastao danas sa ministrom saobraćaja i pomorstva, Osmanom Nurkovićem, i posebno iskazao interesovanje za prioritete u resoru saobraćaja u narednom periodu.

Nurković je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao da će nastupajući period biti intenzivan u svakom pogledu.

“Imamo ambiciozne planove i veoma zahtjevne projekte za koje će biti potrebna podrška EU. I do sada smo u značajnom obimu sarađivali sa institucijama EU kroz finansijsku i tehničku pomoć”, rekao je Nurković.

On je naveo da je Crna Gora mala zemlja, ali sa velikim ekonomskim potencijalom koji treba razvijati u narednom periodu, a osnovni preduslov za to je razvoj saobraćajne infrastrukture.

“Kada govorimo o spoljno-političkim ciljevima, bez dileme, to je pristupanje NATO savezu”, dodao je Nurković.

Najvažniji projekat koji se trenutno realizuje na putnoj infrastrukturi je, kako je podsjetio, izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare, Smokovac – Uvač – Mateševo i tu je važna podrška pri izradi projektne dokumentacije za nastavak realizacije tog projekta, odnosno nastavak izgradnje autoputa Bar – Boljare.

Na sastanku je bilo riječi i o koncipiranju rada Ministarstva, gdje je svakako najveća promjena pripajanje Direkcije javnih radova tom Vladinom resoru.

Nurković smatra da je to racionalno rješenje, imajući u vidu projekte koje ta Direkcija realizuje, a koji se u velikoj mjeri odnose na saobraćajnu infrastrukturu.

On je naveo da će jedna od aktivnosti u narednom periodu biti jačanje kadrovskih kapaciteta implementacione jedinice za IPA projekte u Direkciji javnih radova, kako bi se poboljšala dinamika njihove realizacije.

“Postoji velika podrška manjinskih naroda evroatlanskim integracijama te da istim tempom očekujemo nastavak ispunjavanja uslova i dostizanja standarda EU kao i do sada”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend