Ekonomija

Kako je Bregzit doveo funtu na najniži nivo

Britanska funta pala je na najniži nivo u posljednja tri mjeseca, poslije najava da će premijerka Tereza Mej pokrenuti potpuni razlaz Velike Britanije sa Evropskom unijom, što bi moglo da je gurne u potpuno nepoznate ekonomske vode.

Funta je pala na ispod 1,2 dolara prije nego što je malo porasla, a izgubila je oko petinu svoje vrijednosti nakon referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU u junu.

Mej bi sjutra u govoru trebalo da iznese detalje o planovima za Bregzit, a njena kancelarija je saopštila da će se založiti za “globalnu Britaniju” otvorenu za svijet.

Dio britanskih medija navodi da će Mej naznačiti spremnost da potpuno povuče zemlju s jedinstvenog tržišta roba i usluga EU, kako bi London dobio kontrolu nad imigracijom. Lideri EU, pak, navode da Velika Britanija ne može zadržati pristup slobodnom tržištu bez omogućavanja slobodnog kretanja ljudi, upravo pitanja zbog kojeg su Britanci glasali za Bregzit.

Mogućnost gubitka privilegovanog pristupa tržištu EU uznemirio je ogromni finansijski sektor u Londonu, kome je od velikog značaja da može da posluje bez prepreka u 28 članica. To je, takođe, zabrinulo firme iz drugih djelova svijeta, koje koriste London, ne samo kao finansijsko čvorište, već i kao vrata ka EU.

Analitičar tržišta iz kompanije ETX Capital Nil Vilson kaže da se može pretpostaviti da će Mej staviti prioritet na kontrolu imigracije i cijena će biti izlazak iz jedinstvenog tržišta.

“To bi moglo da pošalje funtu još niže, možda na 1,1 dolar u predstojećim nedjeljama”, smatra on.

Blagi oporavak funte s manje od 1,2 dolara uslijedio je pošto je novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp rekao da bi trgovinski sporazum SAD i Velike Britanije mogao da bude urađen “veoma brzo” pošto uđe u Bijelu kuću krajem ove nedjelje.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson tvrdi da je “veoma dobra vijest” što SAD žele da naprave dobar trgovinski sporazum s njegovom zemljom, a i ministar finansija Velike Britanije Filip Hamond je takođe podgrijao spekulacije da bi London mogao da ide na tvrde pregovore sa EU.

“Nadam se da će Velika Britanija zadržati pristup jedinstvenom tržištu EU, ali je voljna da promijeni svoj ekonomski model kako bi dobila na konkurentnosti, ako bude odsječena od njega”, konstatovao je on.

 

Send this to a friend