Ekonomija

Keković: Radnici su nemoćni bez podrške institucija

Inspekcija rada, kako su saopštili Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove, radi sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi suzbili pojavu blanko sporazuma o raskidu radnog odnosa.

To je sve što su odgovorili pitanja Pobjede povodom inicijative Unije slobodnih sindikata upućene Vrhovnom državnom tužilaštvu da od Inspekcije rada zvanično zatraži intervenciju kako bi se pojačale mjere inspekcijskog nadzora i kontrole nad poslodavcima koji, u sve većoj mjeri, tvrde iz Sindikata, traže od radnika da prije potpisivanja ugovora o radu na neodređeno vrijeme prethodno potpišu blanko sporazum o raskidu radnog odnosa.

“Ako institucije kažu da su nenadležne i ako ne pokušavaju da nađu mehanizme da ohrabre ljude koji su u takvom ropskom položaju da pokrenu inicijativu i dostave im dokaze, onda definitivno ne preostaje ništa drugo nego da zaključimo da te institucije podržavaju ovu pojavu”,  kategoričan je Srđa Keković.

Prvi čovjek Unije slobodnih sindikata kaže da već godinu i po pokušavaju da pokrenu institucije sistema koje su nadležne kako bi krenule u obračun sa ovom pojavom, uz, kako dodaje, dužno poštovanje činjenice da je ona vrlo teško dokaziva.

“Blanko sporazumni raskid radnog odnosa odgovor je „štetnih“, društveno neodgovornih poslodavaca na činjenicu da smo Zakonom o radu predvidjeli obavezu da nakon dvije godine ne može da drži radnika na određeno vrijeme po ugovoru”,  smatra Keković.

Na taj način, objašnjava on, poslodavac radnika drži u najamnom, podređenom položaju, jer radnik je svjestan da može ujutro, kad dođe na posao, da ga sačeka sopstveni zahtjev za raskid radnog odnosa i zbog toga ne smije da traži prava i mora da prihvati sve uslove rada.

“Taj radnik ne smije da traži godišnji odmor u punom iznosu, vikend, slobodne dane”,  istakao je Keković.

Kada bi neko bio sankcionisan zbog toga, društveno neodgovorni poslodavci, uvjeren je Keković, u mnogo manjem broju bi posezali za ovim mehanizmom, jer su svjesni da na taj način rizikuju i kaznu zatvora od godine do tri godine.

“Posebno teški uslovi rada su u oblasti usluga i trgovine, u tim malim i srednjim preduzećima gdje skoro da i nemamo sindikate, a ne možemo ih ni imati jer ti ljudi ne mogu da se udruže”,  kaže Keković.

Tužilaštvo će preduzeti posebne mjere izviđaja

Na nedavnom sastanku u Državnom tužilaštvu, sindikalcima je, kaže Keković, obećano da će od svih tužilaštava biti traženo da pojavu blanko sporazumnih raskida radnog odnosa stave u fokus.

“Svaku narednu dojavu ili neko službeno saznanje će podrazumijevati dosljedno preduzimanje mjera izviđaja i na bazi toga pokretanje i procesuiranje prekršilaca”,  kazao je Keković.

Send this to a friend