Ekonomija

Lainović: Čisti imovinski odnosi pa legalizacija

Uslov za pokretanje postupka legalizacije objekata su riješeni imovinsko-pravni odnosi na objektu i na zemljištu na kome je objekat izgrađen, što u slučajevima gdje je neformalni objekat izgrađen na tuđem zemljištu dovodi do prekida, odnosno zamrzavanja postupka legalizacije, koji će se nastaviti nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu, ističe za Pobjedu rukovoditeljka Direkcije za stanovanje u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Radmila Lainović.

Ona objašnjava kako se pokreće procedura za proces legalizacije objekata.

Smjernice

“Kreće se podnošenjem zahtjeva (na propisanom obrascu) nadležnom organu sa potrebnom dokumentacijom: list nepokretnosti, za objekte osnovnog stanovanja: potvrda o    broju članova domaćinstva te uvjerenje o prebivalištu. Nadležnost za postupanje po zahtjevu je postavljena analogno nadležnosti za izdavanje građevinske dozvole, tako da će opštine rješavati po najvećem broju zahtjeva, dok će Ministarstvo rješavati po zahtjevima za objekte propisane članom 91 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata”,  objašnjava Lainović.

Ona ističe da je veoma važno da u ovom slučaju kada je neformalni objekat izgrađen na državnom ili opštinskom zemljištu, odluka o prodaji zemljišta može da se donese samo ako je za taj prostor donijet planski dokument.

“Znači, postojanje planskog dokumenta za taj prostor je uslov za prodaju zemljišta. Nakon otkupa zemljišta nastavlja se proces legalizacije. Ukoliko govorimo o, uslovno rečeno „čistim” imovinskim odnosima i na objektu i na zemljištu, nakon podnošenja zahtjeva nadležni organ po službenoj dužnosti utvrđuje da li neformalni objekat ispunjava uslove utvrđene ovim zakonom, da se nalazi na orto-foto snimku, da se ne nalazi u nekoj od zaštićenih zona, ili eventualno pribavlja saglasnost nadležnih organa za legalizaciju objekta”, kaže Lainović.

Sljedeći korak je, kako objašnjava dalje, da nadležni organ pozove podnosioca da dostavi tehničku dokumentaciju: kao prvo, elaborat premjera izvedenog stanja izgrađenog objekta, čija je izrada obavezna pri upisu objekta u katastar nepokretnosti, zatim analizu statičke i seizmičke stabilnosti objekta, i projekat arhitekture izvedenog stanja, koji se izrađuje i dostavlja samo za objekte koji ne spadaju u objekte osnovnog stanovanja.

“Postoji razlika u načinu provjere statičke i seizmičke sigurnosti neformalnog objekta do 500 i za više od 500 metara kvadratnih. Za objekte do 500 metara kvadratnih obavezna je izrada analize koja će biti propisana posebnim podzakonskim aktom, dok za neformalne objekte peko 500 metara kvadratnih kao dokaz se dostavlja izjava ovlašćenog privrednog društva, pravnog lica ili preduzetnika koji je ispitivao statičku i seizmičku stabilnost objekta, da je neformalni objekat stabilan i siguran za upotrebu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje izgradnja objekata. Znači provjera za ove objekte se vrši na način propisan u postupku dobijanja građevinske dozvole”,  navodi Lainović.

Nakon provjere tehničke dokumentacije, dodaje ona, nadležni organ poziva podnosioca da dostavi dokaze o plaćanju naknade za komunalno opremanje, naknade za izgradnju sistema regionalnog vodosnabdijevanja u opštinama crnogorskog primorja i dokaz o uplati naknade za legalizaciju (koju takođe ne plaćaju vlasnici objekata osnovnog stanovanja).

Poštovanje ambijenta

“Nakon ocjene svih dokaza, nadležni organ donosi rješenje o legalizaciji, koje je dužan dostaviti katastru radi upisa kao i nadležnom organu za pripremu i sprovođenje planskog dokumenta. Po donošenju rješenja o legalizaciji, pristupa se realizaciji druge konačne faze postupka, odnosno regularizaciji objekta. Nadležni organ za pripremu i sprovođenje planskog dokumenta dužan je da prilikom donošenja planskog dokumenta uklopi neformalni objekat u planski dokument, planskim dokumentom propiše smjernice za neformalne objekte, te konačno izda smjernice za usklađivanje izgleda neformalnog objekta sa uslovima predviđenim planskim dokumentom”,  kazala je Lainović.

Smjernice će, kako ističe ona, sadržati uslove za unapređenje vizuelnog identiteta objekata, odnosno uslove za poštovanje ambijentalnih vrijednosti, na primjer vrsta materijala fasade, uslove za pejzažno oblikovanje lokacije i slično.

“Vlasniku neformalnog objekta se kroz smjernice ostavlja rok od tri godine za usklađivanje objekta sa smjernicama planskog dokumenta”,  ističe Lainović.

I na kraju nakon proteka roka ili po zahtjevu samog vlasnika objekta, kazala je na kraju, donosi se rješenje o regularizaciji objekta, koje se dostavlja katastru radi upisa, odnosno brisanja zabilješke da je objekat izgrađen bez građevinske dozvole.

Send this to a friend