Ekonomija

Ministarstvo ekonomije najavilo projekat za unaprijeđenje biznisa

Ministarstvo ekonomije i Program razvoja Ujedinjenih nacija (UNDP) pokrenuće ove godine projekat, koji će predstavljati nastavak svih dosadašnjih sprovedenih zajedničkih aktivnosti u cilju jačanja biznis ambijenta, saopštili su ministar ekonomije Dragica Sekulić i stalni koordinator sistema UN, Fione McCluney.

Sekulić je kazala da će fokus novog projekta biti podrška razvoja biznis zona od strateškog značaja, nastavak saradnje na razvoju klatera, realizacije programa koji imaju za cilj podršku domaćim i stranim investitiroma, kao i podrška u razvoju Strateških planova opština, kao krovnog dokumenta u sprovođenju investicionih politika na lokalnom nivou.

Prema njenim riječima, važni ciljevi budućeg projekta, kao i prethodnog, biće prevazilaženje regionalnih razlika u Crnoj Gori i jačanje konkurentnosti privrede.

„Samim tim, razvoj infrastrukture i povećanje zaposlenosti u manje razvijenim područjima su prioriteti, kako bi se biznis domaćih preduzeća učinio konkurentinijim“, kazala je Sekulić.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, podsjetila da su u okviru postojećeg projekta prepoznate investiocione lokacije u 23 opštine, sa jasno naznačenim prednostima i nedostacima tih lokaliteta, kao i daljim pravcima razvoja.

U cilju podrške razvoju biznis ambijenta, kako je kazala Sekulić, prevashodno će se raditi na koordinaciji nadležnih tijela, kako u okviru ministarstva, tako i u okviru Vlade i jedinica lokalnih samouprava.

„Namjera je izbjeći preklapanja i stvoriti takav sistem kojem će fokus biti podrška malim i srednjim preduzećima (MSP) u stvaranju konkurentnog poslovanja“, navela je Sekulić.

McCluney, koja je i predstavnik kancelarije UNDP u Crnoj Gori, predstavila je i ostale projekte koje institucije UN-a sprovode sa drugim Vladinim resorima.

„Spremni smo da sa zadovoljstvom potpišemo novi ugovor o zajedničkom finansiranju projekta za koji je plan da počne u prvom kvartalu ove godine“, rekla je McCluney.

Projekat Unaprijeđenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori, koji se završava ove godine, sprovodi Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Programom razvoja Ujedinjenih nacija (UNDP), Glavnim gradom, Prijestonicom i Opštinom Bijelo Polje.

Tokom njegovog trajanja sprovedene su brojne aktivnosti koje su se odnosile na podršku razvoja biznis zona, jačanje konkurentnosti MSP kroz razvoj klastera, podršku Sekretarijatu za razvojne projekte u praćenju realizacije investicionih projekata i strateško planiranje razvoja jedinica lokalnih samouprava.

Send this to a friend