Ekonomija

Nurković-Uehara: Američku privredu zanima dinamika realizacije projekata

Američki privrednici zainteresovani su za crnogorsko tržište, ali njih najviše zanima dinamika realizacije najvažnijih projekata u narednih godinu, saopšteno je u razgovoru ministra saobraćaja Osmana Nurkovića sa američkom ambasadorkom Margaret En Uehara.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Uehara je kazala da je pred Nurkovićem puno zadataka i izazova u mandatu koji mu je povjeren.
Ona je naglasila da će američka Vlada dati svoj doprinos aktivnostima koje se sprovode.

„Mnoge američke kompanije su prisutne u Crnoj Gori, a po riječima ambasadorke, postoji interesovanje američke privrede da se uključi na tržište. Uehara je kazala da postoji puno oblasti u resoru saobraćaja, ali da njih najviše zanima dinamika realizacije najvažnijih projekata u narednih godinu“, kaže se u saopštenju.

Nurković je kazao da je do sada podrška Amerike bila veoma značajna u mnogo oblasti, naročito u pomorstvu, gdje je već ustaljena saradnja sa obalskom stražom.

“Uprkos izazovima pred kojima je ova Vlada, ozbiljni smo u namjeri da sprovedemo plan aktivnosti koji će biti realan prije svega, i kojim će se stvoriti uslovi da se privuku investicije i ubrza razvoj privrede”, naglasio je Nurković.

Kako su kazali iz Ministarstva, na sastanku je bilo riječi i o glavnom infrastrukturnom projektu čija je realizacija u toku, autoputu Bar – Boljare, najviše oko modela finansiranja naredne dionice Mateševo – Andrijevica.

Prema riječima Nurkovića, koliko je taj put važan za Crnu Goru, govori činjenica da sedam opština gravitira tom potezu i da razvoj sjevera može pozitivno uticati na razvoj čitave države.

„Takođe ćemo nastaviti rekonstrukciju postojeće putne mreže, a slijedi nam realizacija projekata iz sredstava koja su nam odobrena iz evropskih fondova za željezničku infrastrukturu“, kazao je Nurković.

Ulagaće se, kako je naveo, i u proširenje kapaciteta aerodroma Tivat, što će poboljšati uslugu i omogućiti noćno slijetanje, imajući u vidu konstantan rastući broj prevezenih putnika u toj vazdušnoj luci.

„Osim ambicioznih planova, postoje i određeni problemi i izazovi sa kojima se suočavamo, a i za njih moramo tražiti trajna i održiva rješenja“, zaključio je Nurković.

Send this to a friend