Ekonomija

Otkazani letovi MA, kopiloti i dalje (ni)jesu u štrajku?

Montenegro Airlines otkazao je letove za Podgoricu i Ljubljanu, čime su ponovo podgrijane priče da je štrajk kopilota prizemio avione nacionalne aviokompanije.

Danas su otkazana tri leta-dolazni i polazni za Ljubljanu, kao i let iz Beograda za Podgoricu.

“Montenegro Airlines, zbog operativnih razloga otkazao je današnju rotaciju Podgorica – Ljubljana – Podgorica, koja je trebala da se realizuje iz Podgorice u 13 i 25 i iz Ljubljane u 15 i 10. Svi putnici su prebačeni na sjutrašnju rotaciju iz Ljubljane u 11 i 45 i iz Podgorice u 15 i 10”, kazali su u kompaniji.

Letovi MA su posljednjih dana u fokusu, ali uprava demantuje pojedine navode da kopiloti štrajkuju.

“Dio kopilota Montenegro Airlinesaa nije stupio u štrajk, već je radni angažman privremeno otkazao iz nama nepoznatih razloga. Menadžment kompanije od letačkog osoblja nije informisan o bilo kakvom štrajku, jer eventualni štrajk podrazumijeva pravovremenu najavu i organizovanje minimuma procesa rada”, kazali su ranije iz MA.

Problemi su, navodno, započeli kada je prošle srijede izvršena selektivna isplata zarada, tako da je kopilotima isplaćena oktobarska plata, dok su piloti dobili novembarsku.

To je bio razlog da se većina kopilota naglo razboljela i nije radila, tako da je od 17 kopilota MA u srijedu letio samo jedan, zbog čega su u srijedu avioni MA sa tivatskog i podgoričkog aerodroma kasnili.

Zvanično kopiloti nijesu u štrajku, ali su nezadovoljni zbog selektivnosti prilikom isplata.

Mediji su ranije pisali da se pilotima i kopilotima MA duguju tri, a nekima i četiri plate. Oni su tokom prošle godine prijetili redukovanjem obima saobraćaja ukoliko im ne isplate zaostale zarade i obezbijede redovna primanja i bonusi.

MA završio je 2015. godinu sa gubitkom od 10,4 miliona, dok je ukupan gubitak kompanije bio 60 miliona. Još nije poznato koliko je iznosio gubitak u prošloj godini.

Send this to a friend