Ekonomija

Ovako će se obračunavati popust na računima za utrošenu struju

EPCG će nastaviti da na računima za utrošenu električnu energiju obračunava popust od pet, odnosno 10 odsto za svoj proizvod i usluge, a to je preuzeta aktivna energija i naknada snabdjevaču.

Naime, u prethodnom periodu, Elektroprivreda je obračunavala popuste od pet ili 10 odsto na cjelokupan iznos računa, bez obzira što u raspodjeli naplaćenih sredstava od potrošača učestvuju i drugi privredni subjekti, koji u popustu do sada nisu participirali.

U te svrhe, EPCG je od avgusta 2012. godine kada je uveden ZLATNI TIM, iz svojih sredstava za popuste na redovnost od 5 i 10 odsto, izdvojila preko 20 miliona eura.

unnamed-2

“Ovaj iznos predstavljao je čisti trošak Elektroprivrede, tj. nije se uračunavao u Regulatorno dozvoljeni prihod, nijesu ga snosili potrošači već isključivo kompanija”, ističu oni.

EPCG je i nakon otvaranja tržišta i izdvajanja Crnogorskog operatora distributivnog sistema (CEDIS) nastavila da obračunava popust na usluge drugih subjekata koji učestvuju u raspodjeli prihoda.

“Međutim, u narednom periodu time bi bilo ugroženo poslovanje naše kompanije, a shodno tome i funkcionisanje ukupnog elektro-energetskog sistema, jer je ovaj trošak prosječno na godišnjem nivou oko pet miliona eura. Zato će EPCG nastaviti da obračunava popust samo na svoje proizvode i usluge”, poručuju u kompaniji.

FOTO: Ilustracija

Novac koji EPCG ubira od potrošača preko računa raspoređuje po stavkama na nekoliko energetskih subjekata:

– Elektroprivredi Crne Gore plaća se utrošena/preuzeta aktivna energija, kao i naknada Snabdjevaču (49 odstoračuna)

– Crnogorskom elektroprenosnom sistemu – CGES plaća se prenos električne energije i gubici na prenosnoj mreži (6 odsto)

– Crnogorskom operatoru distributivnog sistema -CEDIS  plaća se  distribucija električne energije, gubici na distributivnoj mreži, kao i naknada distributeru (43 odsto)

– Crnogorskom operatoru tržišta (COTEE) plaća se fiksna naknada za obnovljive izvore energije  i naknada za obnovljive izvore energije čiji se iznos raspodjeljuje pojedinačnim proizvođačima iz obnovljivih izvora srazmjerno nivou proizvodnje (2%)

Ukoliko se i drugi energetski subjekti, koji ubiraju prihode od naplate utrošene električne energije, odluče da nagrade lojalne potrošače i na svoje usluge odobre popuste krajnjim potrošačima, EPCG će ih uvrstiti u obračun na računu.

Učešće EPCG u raspodjeli prihoda iznosi oko 50 odsto, što znači da će u apsolutnom iznosu i trenutno obračunati popust od pet ili 10 odsto biti za 50 odsto niži, što je u cilju transaprentnosti i pojašnjenja, prikazano na primjeru računa od 60 eura (popust od 10 odsto iznosio je 5,60 eura, isti popust na usluge samo EPCG iznosi 2,62 eura).

Send this to a friend