Ekonomija

Pola miliona eura za zaobilaznice na primorju

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva dobilo je grant sredstva u iznosu od 500 hiljada eura od Investicionog okvira za zapadni Balkan za realizaciju tehničke pomoći, za razvoj projekta zaobilaznica na crnogorskom primorju.

Iz Ministarstva je saopšteno je Njemačka razvojna banka (KfW), koja je vodeća finansijska institucija, podržala Crnu Goru na tom projektu, još u fazi apliciranja.

“Prostornim planom Crne Gore i Strategijom razvoja saobraćaja iz 2008. godine predviđena je izgradnja brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, kao longitudinalnog koridora koji povezuje Crnu Goru sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom (BiH) i Albanijom”, navodi se u saopštenju.

Brza saobraćajnica duž crnogorskog primorja, kao primorska varijanta jadransko – jonskog koridora uvrštena je u Glavnu saobraćajnu mrežu Crne Gore u okviru Berlinskog procesa i Agende povezivanja.

“Na trasi brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja postoji urađen glavni projekat prelaza preko Bokokotorskog zaliva na mostu Verige, kompletan idejni projekat obilaznice oko Tivta i idejni projekat obilaznice oko Bara, dok za ostatak trase postoji nivo generalnog projekta, koji je uradio IGH 2008. godine”, rekli su iz Ministarstva.

Trasa brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, čija ukupna dužina iznosi 108 kilometara, obuhvata obilaznice oko Herceg Novog, Tivta, Budve i Bara, i ključni objekat na trasi je most Verige.

U prostorijama Ministarstva saobraćaja i pomorstva danas je održana prezentacija rezultata prve faze Studije izvodljivosti u okviru koje su analizirane tri obilaznice oko primorskih gradova, Herceg Novi, Budva i Bar, na trasi brze saobraćajnice.

Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, KfW, a rezultate je prezentivala konsultantska kuća, odnosno konzorcijum WYG International (White Young Green), u saradnji sa CesCOWI i Systema Greece.

“Studija izvodljivosti je podijeljena u dvije faze, jer je u prvoj trebalo odrediti koja obilaznica je prioritetna u odnosu na tehničke, ekonomske i kriterijume vezane za zaštitu životne sredine i socijalni aspekt. Kao rezultat prve faze za prioritetnu obilaznicu izabrana je obilaznica Budve. Sa stanovišta inženjerskih radova, teren je veoma zahtjevan i težak, urađena je iscrpna analiza i drugih elemenata, a procjene su da će u budućem periodu Budva imati najveću stopu rasta saobraćaja”, precizirali su iz Ministarstva.

Nakon završetka te faze projekta, Crnoj Gori biti omogućeno da u narednoj rundi aplicira za grant sredstva za izradu idejnog projekta i elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za odobranu prioritetnu dionicu.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković kazao je da su zainteresovani za prelazak na drugu fazu izrade Studije, sa još konkretnijim detaljima, imajući u vidu da je Budva posebno problematična u ljetnjim mjesecima kada, u jeku turističke sezone, postaje usko grlo.

On je rekao da se nada da će evropske institucije i banke prepoznati značaj te saobraćajnice i dati svoj doprinos u cilju pronalaženja sredstava za realizaciju tog važnog projekta.

Send this to a friend