Ekonomija

Sindikat upozorio na probleme u Rudniku uglja

Rudnik uglja Pljevlja

Aktuelna poslovna politika menadžmenta pljevaljskog Rudnika uglja ne prati interese radnika, ni kompanije, upozorili su predstavnici Sindikalne organizacije preduzeća i dodali da ih posebno zabrinjava smanjenje zarada, kršenje prava zaposlenih, kao i konstatan pritisak na njih.

„Najviše nas zabrinjava smanjenje zarada, kršenje odredbi Kolektivnog ugovora, kršenja prava i sloboda radnika i konstatan pritisak i ucjene zaposlenih“, navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije, koja djeluje u okviru Unije slobodnih sindikata USSCG.

Iz Sindikalne organizacije su dodali da obećanje izvršnog direktora Rudnika uglja, Slavoljuba Popadića, o rastu zarada i rješavanju drugih radničkih pitanja u korist zaposlenih, do danas nije ispunjeno.

„Umjesto da poslovodstvo prihvati odgovornost za propuste koji su se desili u proteklom periodu, koje su potvrdili i nadležni sudski organi, oni i dalje nastavljaju sa osionim i bahatim ponašanjem“, kazali su predstavnici Sindikalne organizacije.

Oni tvrde da uslovi u kojima borave i rade radnici, ne ispunjavaju bezbjednosne i druge standarde propisane zakonima i drugim pravnim aktima.

U Sindikatu tvrde do danas da nijesu dobili odgovor na zahtjev koji je Popadiću upućen 1. novembra, a u kojem se traže podaci o iznosu koji je Rudnik uglja izdvojio za plaćanje stranih izvođača, kao i radova na obezbjeđenju od klizišta separacije uglja Doganje i renoviranju upravne zgrade na površinskom kopu Potrlica i njene zaštite od klizanja.

„Prema našim nezvaničnim saznanjima, nijesu u pitanju mala novčana sredstva, za koja mislimo da su mogla poslužiti za kupovinu novih mašina i za razvoj kompanije“, navodi se u saopštenju.

U Sindikatu smatraju da dinamika nabavke rezervnih djelova i njihov kvalitet nijesu u skladu sa potrebama procesa proizvodnje.

„Takav način nabavke rezervnih djelova stavio je van pogona 40 odsto transportne i dobar dio utovarne, kao i pomoćne mehanizacije“, rekli su iz Sindikalne organizacije.

Oni su dodali da ne podržavaju potpisane izmjene Granskog kolektivnog ugovora, kojim se ukida nadoknada za rad u drugoj smjeni od deset odsto, kao i ostala umanjenja prava radnika.

„Očekujemo da poslovodstvo ozbiljno razmotri pokrenuta pitanja u cilju poboljšanja uslova rada i zaštite prava zaposlenih, prihvati našu spremnost da kroz dijalog nađemo rješenja za probleme, sve u cilju sprečavanja pokretanja zakonom dozvoljenih mehanizama zaštite naših prava i interesa“, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend