Ekonomija

Danas konačna odluka regulatora o cijeni struje

Odbor RAE je u četvrtak počeo dvodnevnu sjednicu na kojoj je, zajedno sa predstavnicima energetskih subjekata, razmatrao zahtjeve o dozvoljenim prihodima koji su regulatoru dostavljeni početkom septembra.

„Odbor RAE će odluke donijeti, odnosno sjednicu nastaviti u ponedjeljak, kada će i izaći sa podacima o utvrđenim iznosima regulatorno dozvoljenog prihoda koji se transponuje u cijene i naknade, kao i sa cijenama koje će primjenjivati energetski subjekti u narednom regulatornom periodu“, navodi se u saopštenju RAE.

RAE je, nakon što su Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), elektrodistributivni sistem (CEDIS) i operator tržišta električne energije (COTEE) početkom septembra dostavili zahtjeve, analizirala zahtijevane troškove i sačinila izvještaj o analizi dokumentacije po zahtjevima energetskih subjekata, sa predlogom regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i naknade.

Iz RAE su kazali da su donošenje odluke odložili do sjutra zbog većeg broja primjedbi energetskih subjekata, koje su iznijete na usmenim raspravama na sjednicama Odbora RAE prethodnih dana.

Odlaganje je, kako su objasnili, uslovljeno činjenicom da su odluke regulatora upravni akti, koji moraju biti sačinjeni u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, sa jasnim i detaljnim obrazloženjima o utvrđenim veličinama, što zahtijeva pažljivo sagledavanje, analizu i obradu svih postavljenih zahtjeva i datih primjedbi.

“Napominjemo da će cijene za snabdijevanje krajnjih kupaca električne energije, na osnovu kojih će se izdavati računi u narednoj godini, biti poznate nakon 16. decembra, kada pored cijena i naknada za operatore koje utvrđuje RAE, snabdjevači odrede cijene energije i u skladu sa Zakonom o energetici objave cijene za snabdijevanje krajnjih kupaca”, zaključuje se u saopštenju.

Krajem ove godine, odnosno 31. decembra, završava se drugi regulatorni period.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jovan56
Gost
jovan56

Mislim da bi novinari iz CDM
Mislim da bi novinari iz CDM trebala da ispitaju koliko zaposlenih ima u RAE?; kolike su prosječne bruto plate 10 kljucnih ljudi u RAE?; koliku su ukupni godisnji troškovi RAE?; kako se finansira RAE? Naravno sve ovo bi trebalo objaviti na vašem sajtu.

Anonimni
Gost
Anonimni

lakše im je narodu da ukinu
lakše im je narodu da ukinu plate no stalno da zasjedaju i troše vrijeme na poskupljenja

Mile Kitić
Gost
Mile Kitić

Državni terorizam bez
Državni terorizam bez Sinđelića i DIKića.

vladimir19784
Gost
vladimir19784

SAMO DIZITE CENU MI IMAMO
SAMO DIZITE CENU MI IMAMO NOVCA KOLIKO HOCETE,ALI SE NEMOJTE CUDITE STO RASTE STOPA KRIMINALA I PLJACKANJA

Send this to a friend