Ekonomija

U Skupštinu stigao Prijedlog Zakona o budžetu

Vlada je danas dostavila u skupštinsku proceduru Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, koji iznosi oko dvije milijarde EUR, prenosi Mina biznis.

Predlog zakona o budžetu, koji je Vlada usvojila u nedjelju, manji je u poređenju sa ovogodišnjim rebalansom budžeta oko 25 miliona EUR, a u odnosu na Zakon o budžetu za ovu godinu 119 miliona EUR.

Tekući budžet za narednu godinu planiran je na 863 miliona EUR, što je 91 milion EUR više u odnosu na ovu godinu. Budžet državnih fondova planiran je na nivou od 639 miliona EUR, što je 13 miliona EUR više.

Kapitalni budžet za narednu godinu planiran je na 263 miliona EUR, što je 52 miliona manje od ovogodišnjeg.

Vlada je procijenila da će biti neophodno zaduživanje u visini do 455 miliona EUR, od čega je 221 milion za otplatu duga i obaveze iz prethodnog perioda, 200 miliona za potrebe finansiranja kapitalnog budžeta i izgradnje autoputa i 34 miliona za potrebe stvaranja fiskalne rezerve.

Kamate će u narednoj godini iznositi 98 miliona EUR, dok je za otpremnine planirano 10,5 miliona EUR.

Vlada je predložila i korekciju visine naknade po osnovu rođenja troje i više djece, u dijelu da se naknada od 336 EUR smanjuje na 264 EUR, a ona od 192 EUR na 144 EUR.

Vlada je predložila i smanjenje zarada javnim funkcioneraima osam odsto.

Vlada će u narednoj godini potpisati kreditne aranžmane, ili će postati efektivni, u iznosu do 206,3 miliona EUR.

Kako se navodi u Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu, Vlada će izdati garancije u ukupnom iznosu do 48 miliona EUR, uz obavezu obezbjeđivanja kolaterala državi.

“Nije dozvoljeno preusmjeravanje sredstava sa projekta izgradnja autoputa Bar – Boljari, kao ni sa kapitalnog na tekući i budžet državnih fondova“, navodi se u predloženom zakonu.

Send this to a friend