Ekonomija

Uklanjanje opasnog otpada košta deset miliona eura

KAP

Za uklanjanje lužine, ekološki opasnog otpada, iz Kombinata aluminijuma (KAP) potrebno je deset miliona eura, saopštio je stečajni upravnik fabrike, Veselin Perišić, prenosi Pobjeda.

On je potvrdio da je prije nekoliko dana došlo do curenja lužine, ali da je ono zaustavljeno u kanalu.

„Za sada stvari držimo pod kontrolom i nije bilo zagađenja, ali se radi o ozbiljnom problemu, koji se mora riješiti uklanjanjem lužine“, kazao je Perišić.

On je podsjetio je da je problem sa lužinom nastao zbog neplanskog zatvaranja Fabrike glinice, u vrijema kada je KAP-om upravljala Centralnoevropska aluminijumaska kompanija (CEAC), Olega Deripaske.

Perišić je dodao da je nakon uvođenja stečaja počeo remont dotrajalih ventila, kako bi se spriječilo izlivanje lužine i zagađenje okoline.

„Izvođač remonta, podgorička firma Termoelektro, nije uradila sve poslove na koje se obavezala, tako da smo ih obavijestili da moraju da remontuju još tri ventila. Oni to već rade, to je urgentan posao, ali je riječ o složenom postupku“, kazao je Prišić.

On smatra da je problem dodatno usložen otpadnim vodama iz sabirnih jama, koje su se gurale u bazen crvenog mulja.

Kompanija Uniprom, koja od jula 2014. godine organizuje proizvodnju u KAP-u, prošle godine je tužila fabriku tražeći da plati uklanjanje 40 hiljada kubnih metara lužine.

„Vidjećemo da li je to teret koji mora ukloniti stečajni dužnik ili kupac, jer je u toku sudski postupak“, naveo je Perišić i dodao da će, ukoliko se pravosnažnom presudom utvrdi obaveza KAP-a u, novac obezbijediti iz stečajne mase.

KAP je zbog uklanjanja lužine tužio CEAC, od kojeg traži nadoknadu štete od 45,1 miliona eura.

Tags
Send this to a friend