Kultura

Kišovo djelo i danas provocira i remeti

Program povodom 82 godine od rođenja Danila Kiša biće priređen po deseti put u podgoričkoj Knjižari Karver, večeras od 19 sati.

Tim povodom o vanserijskom djelu i intelektualnom angažmanu Danila Kiša govoriće književnik Božo Koprivica, filozof i pozorišni reditelj Zlatko Paković, glumica Varja Đukić i književni kritičar Marinko Vorgić.

OBAVEZA I IDEJA PISCA

“Programi koje unazad deset godina svakog 22. februara organizujemo u ‘Karveru’ neka su vrsta misije kojom čuvamo i slavimo veliko ime, na koje je ponosna ne samo naša, već i evropska i svjetska kultura. Obilježevanje datuma rođena Danila Kiša značajno je da bi se podsjetilo na njegovu vanserijsku biografiju i na jednu ličnost koja u svakom smislu, i dan danas, predstavlja osobu koja je svakim literarnim radom ostavila niz aktivnih i uputnih instrukcija o tome šta je ‘obaveza’ ili ‘ideja’ jednog pisca. Kiš nas neprekidno obavezuje svojom impresivnom literarnom biografijom, ali i biografijom prevođenja”, kazala je u susretu sa novinarima Varja Đukić, dodajući da je ideja o obilježavanju datuma Kišovog rođenja urodila plodom, jer ove godine i druge institucije u Crnoj Gori organizuju prigodne programe.

ODBRANA POJEDINCA

Kako je naveo Marinko Vorgić, posljednjih godina često se postavlja pitanje “Zašto i dokle Kiš?”

“Iako se neki pitaju Zar nije dosta Kiša, sve je više događaja posvećenih samo njemu. Očigledno nam stvarnost govori da pitanje o tome da li je mnogo Kiša naprosto ne stoji. Kiš je aktuelniji nego ikada… Priča o njemu nije gotova, jer u posljednjih šest, sedam godina izlaze djela koja se na neki način obračuvaju sa njim. Kiš je još uvijek provokativan, on i dalje smeta i remeti. Takvi pisci uvijek remete, zato što njihov sukob nije sa nacionalnističkim i dnevno-političkim, već su uvijek u pitanju sukobi pojedinaca sa onim ‘mi’, koje uvijek pretenduje da bude totalitarno i da ‘ja’ ukalupi i izbriše. Kiš je bio pisac koji se u svakoj situaciji obračunavao sa totalitarnim mišljenjima, bila ona politička, ideološka ili nacionalistička. Sa druge strane, uvijek je vodio računa o odbrani pojedinca, o odbrani ‘onog’ ja. Mjesta za pitanje ‘Dokle više o Kišu’ zaista nema”, smatra Vorgić.

U sklopu programa posvećenih Kišu posljednjih 10 godina u Karveru su govorili i Paskal Delpeš, Mladen Lompar, Božena Jelušić, Marko Vešović, Teofil Pančić, Saša Ilić, Borka Pavićević, Dragan Radulović, Vladimir Vojinović, Balša Brković, Ognjen Spahić, Saša Ilić, Miroslav Minić i mnogi drugi.

Razgovori u CANU i na Cetinju

Programi posvećeni Danllu Kišu biće priređeni danas u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti u Podgorici, te na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Zbornik “Danilo Kiš osamdeset godina od rođenja (19352015)”, koji je nedavno objavljen u izdanju CANU, biće predstavljen od 12 sati. Tim povodom govoriće akademici Nenad Vukovlć i Radomir V. Ivanovlć, kao i Sonja Tomović-Šundić.

Program na Cetinju počinje takođe u 12 časova, kada će u sali 1 Fakulteta biti priređeno predavanje Bobana Batrićevića na temu “Život na Cetinju i Kišovo poimanje prošlosti”. Od 13.15 do 15 sati biće realizovana književna radionica sa Vaskom Raičevićem i Ethemom Mandićem, dok će od 19 sati biti priređena projekcija dokumentarnog filma o Kišu. Program će biti zatvoren čitanjem odlomaka iz Kišovih djela od 20.15 sati.

Send this to a friend