Kultura

Naslovi za nauku i nauk potomcima

Druga, dopunjena izdanja knjiga „Popis domova u novim krajevima Kraljevine Crne Gore 1913. godine” i „Stotinu godina od iseljavanja muslimana iz Crne Gore za Tursku 1914-2014” predstavio je Tadija Bošković, načelnik Arhivskog odjeljenja u Bijelom Polju.

Bošković, koji je sa Milošem Vojinovićem autor knjige „Popis domova u novim krajevima Kraljevine Cr ne Gore 1913. godine”, naveo je da je ova studija nastala dvostrukim povodom.

Naime, objasnio je Bošković, htjeli su da prikažu koliko je bilo domaćinstava u oslobođenim krajevima, koje je Crna Gora stekla nakon Balkanskog rata.

“Drugi razlog nastanka ove knjige bio da se istraži nacionalna i vjerska struktura tadašnjeg stanovništva“, objasnio je on.

Prema riječima Boškovića, prilikom istraživanja koristili su se građom Državnog arhiva sa Cetinja, jer drugih pocatka o toj tematici nemamo.

Načelnik bjelopoljskog Arhivskog odjeljenja je objasnio da su nakon izbora građe pristupili raspoloživim fondovima i selekciji dokumenata, a kao metod su koristili fotografisanje arhivske građe. Nakon toga se pristupilo prekucavanju građe, a pojedini dokumenti su prikazani izvorno u samoj knjizi.

“Popisivanje tadašnjeg stanovništva vršili su popisivači iz Crne Gore. Komisiju za popis bjelopoljskog stanovništva činili su učitelji beranskog sreza, dakle pismeni ljudi. Podaci o stanovništvu su prikupljeni na osnovu dostupnog materijala iz tog perioda, a to su uglavnom bili podaci o popisu domanćinstava radi plaćanja poreza, tj. dacija”, kazao je on.

Bošković je predstavio i knjigu „Stotinu godina od iseljavanja muslimana iz Cr ne Gore za Tursku 1914-2014” autora Miloša Vojinovića, a za koju je on radio lekturu i korekturu. On je objasnio da je povod za nastanak ove monografije bio je skup privrednika u Bijelom Polju, kada su ljudi iz dijaspore muslimani iz Crne Gore koji žive u Turskoj, dogovorili objavljivanje ovog značajnog istorijskog djela.

Bošković ističe 1914. godinu kao značajnu po brojnim istorijskim događajima, ali za muslimane ona je prvenstveno važnu po tome što su oni počeli da se iseljavaju iz Crne Gore.

Kao razloge za iseljavanje on navodi i političke i ekonomske razloge. Bošković napominje da su Crnu Goru napuštali jednako i siromašni i bogati. Iseljenici su morali birati tursko prezime, uz obavezno učenje jezika, koji je u upotrebi u Turskoj.

Načelnik Arhivskog odjeljenja u Bijelom Polju najavio je objavljivanje još dvije knjige u 2017. godini.

Riječ je o naslovima „Žrtve rata u srezu bjelopoljskom 1941-1945”, koja će biti, najavio je Bošković, štampana krajem januara i „Kolašin-žrtve razbraće”, za koju očekuje da bude objavljena do polovine godine.

Send this to a friend