Kultura

Priča o Božićnom ustanku ne smije biti zaboravljena

Prva epizoda igrane serije “Božićni ustanak”, epske istorijske drame koja se bavi najtragičnijim i nedovoljno tumačenim događajem crnogorske istorije, premijerno će biti prikazana 29. januara na prvom kanalu RTCG. Ova serija, bazirana na istorijskim događajima, uz izmišljene i autentične likove, tumači kroz igranu formu jedno vrijeme i događaje koji su ostavili dubok trag na nacionalno, kulturno i državotvorno biće Crne Gore.

U fokusu je Božićni ustanak crnogorskog naroda, koji je podignut 6. januara 1919. godine, a koji je za cilj imao poništenje odluka donesenih na Podgoričkoj skupštini 26. novembra 1918. godine.

Reditelj serije je Željko Sošić, koproducenti su Televizija Crne Gore i produkcijska kuća Dogma, a serija se radila pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. U seriji igraju Mladen Nelević, Mirko Vlahović, Branimir Popović, Srđan Grahovac, Sanja Popović, Nebojša Kundačina, Amar Bukvić, Danilo Čelebić, Momo Pićurić, Mišo Obradović, Miloš Pejović, Branka Simić i drugi…

U razgovoru za VN protagonisti Mirko Vlahović i Mladen Nelević govore o “Božićnom ustanku” i značaju ovog projekta.

– OBJEKTIVAN SCENARIO

Velike istorijske teme, kakva je i ova, najlakše i najljepše dolaze do publike upravo jezikom televizijskih serija i filmova. Kroz jednu kamernu priču o porodici, reditelj Sošić je jako lijepo i objektivno obradio temu Božićnog ustanka“, istakao je Mirko Vlahović.

Serija govori o jednoj porodici koja se dijeli na bjelaše i zelenaše. Reditelj je pronašao ključ i uspio na suptilan način da prikaže tadašnja politička previranja i publici približi jedan možda nedovoljno jasan istorijski događaj. Ispod svega toga krije se i ljubavna priča“, kaže Vlahović dodajući da se radi o izuzetno kvalitetnom scenariju.

Radeći sa Jovanom Bojović Sošić je uspio da napravi zaokružene likove i da na pravi način zaokruži cijelu priču. Ovo je bez sumnje projekat za poštovanje i čini mi se da smo svi zajedno uspjeli da uradimo sjajan posao“, smatra Vlahović kome je u ovoj televizijskoj seriji pripala uloga popa Steva.

Preko njegove duše i poimanja stvari prelamaju se sve sudbine njegovih prijatelja koji su u tom vremenu na različitim stranama. Pop Stevo je svešteno lice koje želi da pomiri braću, da se nada u dobro, on želi da sve bude idealno, da se ljudi vole i poštuju. Međutim, okolnosti koje se dešavaju u seriji idu protiv njegovih stavova i protiv njegovih želja i duše. U pitanju je jako zahtjevan lik, koji u dramaturgiji cijele serije ima značajno mjesto”, objašnjava naš glumac.

“Božićni ustanak” sniman je od novembra 2015. godine, kroz nekoliko etapa. Da bi se takvi projekti uspješno priveli kraju neophodno je, smatra Vlahović, međusobno povjerenje.

Ono nas je spajalo poput vezivnog tkiva, poput lijepka, od samog početka. Jedan sam od prvih koji je imao priliku da pročita scenario i priča mi se odmah dopala. Svi smo imali povjerenja u taj scenario, u reditelja, postojalo je i ono značajno međusobno povjerenje da ćemo svi uspjeti da formiramo likove na pravi način. Radilo se iz tri faze, prvo u novembru 2015. godine, pa u martu prošle godine i konačno smo u decembru dosnimili neke scene i završili projekat. Istinski vjerujem u ovu seriju, volio bih da bude gledana i da kod publike ostavi dobar utisak”, kaže Vlahović.

On napominje da je Željko Sošić okupio brojnu glumačku ekipu, više od 40 glumaca iz zemlje i regiona.

Upravo zbog toga smatram da će ovaj projekat biti gledan. Zadovoljan sam saradnjom sa Željkom Sošićem, koji je bio jako posvećen glumcima i cjelokupnoj ekipi. Ekipa je odlična i kvalitetno smo radili. Kostimi su autentični, snimalo se na autentičnim mjestima, a objekti koje je scenograf Mile Jeremić osmislio su sjajni. Značajno je napomenuti i to da je pružena šansa mladim glumcima, onim koji su tek izašli sa Akademije, da pokažu šta znaju”, ističe Vlahović. Na kraju kaže da vjerua je da će “Božićni ustanak” biti gledan i u zemljama regiov na, iako o tome sada odlučuju producenti.

– SLOJEVITOST

Osim toga što serija govori o jednom značajnom događaju iz crnogorske istorije, ona donosi i finu ljubavnu priču, što je jednako značajan sloj, istakao je Mladen Nelević.

Serija je bogata ne samo zbog toga što nosi u sebi istorijske činjenice već i zato što donosi jednu mladalačku, ljubavnu priču. Osim toga, ovo je serija o razdoru u jednom porodici, i preko tog razdora može da se vidi dosta stvari. Meni je drago što smo obradili ovu temu jer se radi o domaćim zbivanjima”, navodi Nelević koji tumači ulogu predstavnika crnogorske vlasti.

Dok je kralj Nikola u izbjeglištvu, ja predstavljam crnogorsku vlast. Dopisujem se sa njim, očekujem ga i siguran sam da će se vratiti. Međutim, odnos saveznika prema Crnoj Gori drugačiji je od očekivanog, dolazi do problema i tako dalje”, precizira Nelević dodajući da radije ne bi “prepričavao” seriju. Ono što je značajno reći je, smatra Nelević, da se radi o sjajnom scenariju.

Takav scenario, koji je dobro napisan i ukomponovan, najbolji je saradnik svima, kako reditelju, tako i glumcima. Kada je tekst dobar, vi znate svoj posao i sve je mnogo olakšano. Pritom, ovog puta saradnici su bili razni istoričari i stručnjaci koji se razumiju u ovu tematiku”, ističe naš glumac.

Otežavajuća okolnost svakako je bio budžet i potrebna je izuzetna hrabrost za upuštanje u pravljenje serije koja donosi priču o prošlom vremenu.

Epohu je jako teško raditi, naročito ako se osvrnemo na to koliko se novca kod nas izdvaja za kinematografiju. Svaka čast onima koji su stali iza ovog projekta”, zaključio je Nelević.

Ljubavna storija utkana u istorijske događaje

Najveći značaj serije krije se u njenom edukativnom karakteru, smatra Mladen Nelević.

Vjerujem da dobar dio naše omladine ne zna šta je Božićni ustanak. Ova serija će slikom i finom pričom uspjeti svima da objasni šta se tada dogodilo. Ipak je to dio naše baštine, koju moramo sačuvati i prenijeti narednim generacijama”, smatra Nelević dodajući da će ova serija svima biti zanimljiva, što je i najvažnije.

Vjerujem da će biti interesantna i starijima, koji znaju šta je to Božićni ustanak, ali i mlađima, jer se provlači fina ljubavna priča”, kaže naš glumac.

Send this to a friend