Kultura

Rekonstrukcija centra Pompidu u čast jubileja

Pariski centar Žorž Pompidu ove godine obilježava četiri decenije od otvaranja u srcu starog jezgra glavnog grada Francuske. Modernistička građevina tim povodom biće obnovljena, a planirani budžet iznosi oko 110 miliona eura.

Centar Žorž Pompidu izgrađen je 1977, a sastoji se od javne biblioteke, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i IRCAM-a (Centar za muziku i akustična istraživanja). Nazvan je po francuskom političaru Žoržu Pompiduu koji je za svog predsjedničkog mandata pokrenuo ideju o izgradnji centra.

Centar Pompidou projektovali su tada nepoznati arhitekti Renco Piano i Ričard Rodžers koji su odlučili da na eksterijer zgrade postave elemente koji su tipični za enterijer kao što su pokretne stepenice, liftovi, cijevi i masivna čelična konstrukcija zgrade, što do tada nije bilo uobičajeno.

Povodom proslave 40 godina rada Centra Pompidu najavljena je i rekonstrukcija spoljašnjosti zgrade koja bi trebalo da košta oko 110 miliona eura. Od toga će 20 miliona biti potrošeno na novi lift.

Direktor Centra Pompidu Serž Lesvinj najavio je kako bi renoviranje trebalo da traje do 2020, ali da u tom razdoblju ne planiraju da zatvore muzej i ostale ustanove smještene u Centru Pompidu.

Naime, kako je zgrada konstruisana tako da su prema van izmješteni brojni elementi kako bi se stvorilo više galerijskog prostora unutra, potrebno je da se redovno održava fasada koja je stalno izložena vremenskim (ne)prilikama.

Centar Pompidu već je 1998. godine rekonstruisan, na što se tada potrošilo oko 95 miliona eura. Ovaj je kulturni centar i danas izuzetno popularan među posjetiocima Pariza, a prošle godine ga je posjetilo 3,3 miliona ljudi.

Četrdeset godina Centra Pompidu biće proslavljeno ove godine nizom izložbi i brojnih kulturnih događaja širom Francuske.

Send this to a friend