Politika

Bečić: Bojkot daje najkonkretnije rezultate

Demokratski pritisak, na koji je opozicija prinuđena, daje do sada najkonkretnije rezultate, ocijenio je lider Demokrata, Aleksa Bečić, navodeći da Vlade nema snage, spremnosti, ni političke samostalnosti da se uhvati u koštac sa ekonomsko-socijalno-pravnim problemima.

On smatra da činjenica da 39 poslanika opozicije, odnosno praktično 49 odsto poslanika crnogorskog parlamenta ne učestvuju u radu Skupštine, šalje snažnu poruku i unutra i vani.

“Poruku koju niko ne može posmatrati ravnodušno”, kazao je on.

Bečić je podsjetio da opozicija ne djeluje u srećnoj i uređenoj zemlji, već upravo suprotno, u jedinoj državi u Evropi u kojoj vlast nikada nije smijenjena na izborima.

“Slobodan sam na osnovu svih inputa koje imam, na osnovu svih razgovora koje sam imao do današnjeg dana, zaključiti da ovaj model demokratskog pritiska, na koji smo prinuđeni, daje do sada najkonkretnije rezultate, daleko vidljivije od svih do sada viđenih”, kazao je Bečić u intervjuu agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, tok, karakter i epilog sjednica Skupštine jasno pokazuje da on u ovom trenutku nema ni kontrolnu, ni nadzornu, ni predstavničku funkciju, već samo predstavlja jednu vrstu protočnog bojlera za pogubne poteze neligitimne vlasti.

Bečić je ocijenio da opoziciju u postizbornom periodu karakteriše nikad izraženiji nivo međusobnog uvažavanja, koordinacije i sinhronizovanog djelovanja.

Demokratama je, kako tvrdi, drago da takvo stanje postoji, jer su mnogo truda i energije uložili od svog osnivanja da budu određeno vezivno tkivo u opoziciji, kako bi se oštrice svih opozicionih kolega umjesto jedni ka drugima, usmjerile ka Demokratskoj partiji socijalista i organizovanim kriminalnim grupama.

“Nijesmo mi birali jedni druge, ne moramo da se slažemo oko svega, ali smo predodređeni jedni na druge jer samo taktički mudro, politički odgovorno i međusobno iskreno možemo doći do nužnih promjena za kojima vape građani Crne Gore”, smatra Bečić.

Kako navodi, pokazao je i predizborni period da nije suština uspjeha opozicije u načinu nastupa, već upravo u tome da li se uvažavamo i dogovaramo kako do pobjede.

Bečić pojašnjava da iako su izbori održani u antidemokratskim uslovima, iako je opozicija nastupila u četiri kolone na proteklim izborima, oni su zahvaljujući činjenici da se prvi put nije međusobno napadala u novijoj istoriji, uspjela da ostvari rekordnih 180 hiljada glasova, odnosno 30-ak hiljada više nego na proteklim državnim izborima.

“Opozicija i u narednoj godini mora jedinstveno istrajati na zahtjevima koji su jasni i oko kojih nema trgovine. Opozicija mora pokazati istrajnost i čvrstinu koja se od nje očekuje, jer 39 poslanika i 180 hiljada čistih kao sunce glasova opozicije su snaga pred kojom se kriminal i korupcija sa svojim eksponentima moraju povući”, poručio je Bečić.

Parlamentarni izbori održani 16. oktobra su, kako dodaje, umjesto očekivanog putokaza ka izlasku iz krize u kojoj se nalazi Crna Gora, samo produbili političku, institucionalnu i ekonomsku krizu u državi.

“Vrhunac godine svakako je predstavljala činjenica da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori, zemlji kandidatu za članstvo u Evropsku uniju EU, održani u danu sprovođenja terorističkih napada i suspendovanja mogućnosti korišćenja modernih sredstava komunikacije”, tvrdi Bečić.

Prema njegovim riječima, kada se tome doda dnevnik gradonačelnice iz Gusinja koji je slika i prilika vladavine DPS-a, video zapisi o “patriotskim” biračima iz dijaspore, redovi za isplatu nagrada nakon glasanja za odbranu “državnih interesa”, onda nema dileme da Crna Gora umjesto puta od narušavanja demokratije ka demokratiji, ide obrnutim pravcem, odnosno putem od narušavanja demokratije ka antidemokratiji.

“Činjenice koje govore da je prvi put u novijoj crnogorskoj istoriji izabrana Vlada u polupraznoj sali, da je na čelo Vlade došao gospodin Marković, crna kutija Crne Gore, svakako idu u prilog tezi da jedna krha, matematička većina, koja se nalazi na staklenim nogama, ne može Crnoj Gori obezbijediti stabilnost i izlazak iz krize”, ocijenio je Bečić.

Naprotiv, kako je dodao, prvi potez nove Vlade bilo je upućivanje Predloga budžeta za 2017. godinu koji je naišao na opšte nezadovoljstvo i osudu cjelokupne javnosti.

“Takav set ekonomskih mjera nje ni patriotski, ni vizionarski, ni programski, ni crnogorski, ni srpski, ni albanski, ni muslimanski, ni bošnjački, ni hrvatski, već izdajnički prema sopstvenom narodu”, smatra Bečić.

On je rekao da kada ne smijete da naplatite poreski dug od partnera, onda udarate na majke, kada ne smijete da naplatite stotine miliona konsecija koje otimaju njihovi drugovi i finansijeri, onda udarate na djecu, kada ne smijete da kažete stop sivoj ekonomiji i uvozničkim lobijima, onda udarate na sve građane uvođenjem nove akcize na gorivo.

“To je način funkcionisanja Vlade kontinuiteta, Vlade koja nema niti snage, niti spremnosti, niti politicke samostalnosti i hrabrosti da se uhvati u koštac sa ogromnim ekonomsko-socijalno-pravnim dubiozama”, kazao je Bečioć.

On je podsjetio da su se Demokrate već odnijele u odnosu na predloge Demokratskog fronta (DF), koji predstavljaju neke od načina inteziviranja aktivnosti vanparlamentarne političke borbe.

“Saopštili smo da u osnovi nemamo ništa protiv tih modaliteta, ali da oni mogu dati rezultate jedino ako su prihvatljivi za svih 39 poslanika opozicije. U odnosnu na predlog DF-a za formiranje koministarske Vlade, jasno smo saopštili da Demokrate neće učestvovati u bilo kojoj Vladi koja podrazumijeva učešće DPS-a”, podsjetio je Bečić.

To je, kako navodi, obećanje Demokrata građanima, ali nikada neće biti smetnja rješenju ako drugi smatraju drugačije od njih.

“Ali u tome nećemo učestvovati, kao što nijesmo učestvovali ni u Vladi tzv. Izbornog povjerenja. Ono što je suština jedinstvenog opozicionog djelovanja jeste insistiranje da najkasnije sa proljećem 2018. godine imamo održavanje predsjedničkih, ponovljenih parlamentarnih i lokalnih izbora u praktično svim lokalnim samoupravama, imajući u vidu da im mandat ističe 2018. godine”, pojašnjava Bečić.

Dodaje da Demokrate traže opšte izbore, kao i punu istinu o slučaju državni udar, jer su to temeljne pretpostavke da se može krenuti u narednu fazu.

Bečić ističe da su se Demokrate u prethodnim periodu pokazale da su po cijenu jedinstvenog djelovanja opozicije, spremne i na sopstvenu žrtvu.

“Sjetite se da smo zbog najave bojkota izbora od strane opozicije u Tivtu, povukli našu listu koja je po svim istraživanjima imala veliku podršku, ali smo našu iskrenost platili time što su ipak određene opozicione partije u poslednji čas odlučile da predaju izborne liste, a mi ostanemo van izborne utakmice”, podsjetio je Bečić.

Na pitanje da li su Demokrate spremne da na izborima u Nikšiću nastupe sa kompletnom opozicijom, Bečić je ukazao da su parlamentarni izbori pokazali da suština uspjeha opozicije, nije u načinu nastupa, već u tome da li se međusobno poštuju i teže ostvarenju zajedničkog cilja.

“Tako da su Demokrate apsolutno spremne kao i 16. oktobra, za sve ono što je zajedničko promišljanje i interes opozicije, svjesni da nam podrška raste kontinuirano i da mi nosimo onu novu vrijednost bez koje nema konačnog političkog nokauta Demokratske partije socijalista (DPS)”, poručio je Bečić.

On je kazao da su potezi Demokrata u postizbornom periodu na fonu volje njihovih članova i simpatizra, odnosno onih koji su im 16. oktobra ukazali povjerenje.

“Tako da ne da nema razloga za strah od razumijevanja birača, već čak naprotiv najnovija istraživanja i analize sa svih strana, uključujući i one koji nam nijesu nikada bili naklonjeni, govore u prilog tezi da su Demokrate u prethodna dva mjeseca ostvarile veoma značajan rast, tako da danas čak imamo osjetno veću podršku od one 16. oktobra koja je od svih okarektirasana kao impresivna”, rekao je Bečić.

On smatra da građani cijene principijelnost i doslednost Demokrata.

“Vidjeli ste da smo i nakon izbora pokazali da smo drugačiji od drugih, da smo prije svega ljudi, pa tek nakon toga političari”, dodaje Bečić.

On podsjeća da su se poslanici Demokrata odrekli službenih automobila, državnog goriva i plaćanja telefonskih računa, čime će napraviti uštedu u budžete u iznosu od 60 hiljada eura.

Odbornici Demokara u Kotoru, kako navodi Bečić, odrekli su odborničkih naknada u korist mlade sugrađanke kojoj je potrebno liječenje.

On tvrdi da su aktivni na svim poljima, obilaze Crnu Goru.

Samo u decembruu sam zajedno sa saradnicima obišao 19 crnogorskih opština i obavio razgovire sa preko 1.200 naših građana, tako da smo maksimalno osmisli naše vaninstitucionalno djelovanje. Svjesni smo da mi kao potpuno nova garnitura poslanika, prava reprezentacija koju žele da čuju glasaci, možda imamo najveći interes da se predstavimo najširoj javnosti, ali nama je interes opozicije i jedinstva opozicije iznad bilo kog partijskog interesa, a očito da alternativni metodi predstavljanja van sjednica parlamenta i radnih tijela daju rezultate i zato rapidno rastemo iz dana u dan”, kazao je Bečić.

Send this to a friend