Politika

CG vojska se modernizuje: Nabavlja helikoptere, borbena oklopna vozila…

Vojska Crne Gore VCG biće modernizovana u narednom periodu, što podrazumijeva nabavku višenamjenskih helikoptera, borbenih oklopnih vozila, modernijih patrolnih brodova, opreme za vazdušno osmatranje, kao i povezivanje sa NATO integrisanim sistemom vazdušne zaštite, najavio je ministar odbrane, Predrag Bošković.

On je, u intervjuu agenciji MINA, rekao da očekuje da će do proljeća svih 28 članica ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, kao i punu podršku nove američke administracije u evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo će i u predstojećem periodu biti posvećeno razvoju sposobnosti VCG, što će dalje unaprijediti njenu osnovnu misiju odbrane, učešće u međunarodnim misijama i operacijama i učiniti efikasnijom podršku civilnim institucijama u eventualnim kriznim situacijama.

„U našem fokusu je nastavak opremanja i modernizacije Vojske. To podrazumijeva nabavku višenamjenskih helikoptera, borbenih oklopnih vozila, opreme za vazdušno osmatranje i povezivanje sa NATO integrisanim sistemom vazdušne zaštite, nabavku modernijih patrolnih brodova, kao i modernizaciju postojećih brodova“, rekao je Bošković.

Crna Gora će, kako je kazao, i dalje doprinositi uspostavljanju i očuvanju mira u svijetu, učešćem u misijama i operacijama Ujedinjenih nacija, NATO i Evropske unije (EU), u skladu sa svojim mogućnostima.

„U cilju doprinosa stabilizaciji regiona i izgradnje povoljnog bezbjednosnog okruženja, Ministarstvo i VCG će unapređivati međunarodnu odbrambenu saradnju. Pružićemo punu podršku svim regionalnim bezbjednosnim inicijativama i nastaviti bilateralnu saradnju sa zemljama u regionu i šire“, dodao je Bošković.

On je najavio da će Ministarstvo, u okviru odbrambene saradnje sa Ujedinjenim nacijama, Alijansom, EU i OEBS-om, zbog jačanja mjera povjerenja, nastaviti da razmjenjuje podatake o planiranju odbrane sa saveznicima.

Pored toga, dodao je, implementacija međunarodnih ugovora za kontrolu naoružanja, predstavljaće značajnu aktivnost za razvijanje povjerenja i stabilizacije.

„U cilju jačanja ljudskih potencijala, Dugoročnim planom razvoja odbrane predviđeno je uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka od 2019. godine, za šta je potrebno omogućiti zakonske pretpostavke“, rekao je Bošković.

Ministar je, kad je u pitanju ratifikacija Protokola o članstvu Crne Gore u NATO-u, ocijenio da je vremenski okvir od oko godinu od potpisivanja Protokola do članstva u Alijansi u skladu sa iskustvom drugih zemalja tokom pristupanja Alijansi.

Bošković je poručio da treba imati u vidu i tehnički aspekt tog procesa, kao i različite sisteme državnog uređenja i internih parlamentarnih procedura u zemljama članicama NATO.

“Takođe, i situacija na unutrašnjem političkom planu tih zemalja neminovno utiče na dinamiku svakog parlamenta pojedinačno. Imajući sve to u vidu, dosadašnji tok ratifikacije i pozitivne ocjene o ostvarenom napretku Crne Gore, kao i najave podrške u tom pravcu, vjerujem da će na proljeće svih 28 članica ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO“, kazao je on.

Bošković je podsjetio da je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u potpisan u maju 2016. godine, navodeći da se proces odvija intenzivnom dinamikom.

„Očekujemo da će se ovakav trend nastaviti i u narednom periodu. Imamo najave da će u januaru i Kanada, Norveška, Portugalija, Grčka, a moguće i Italija završiti proces ratifikacije“, naveo je on.

Kad je u pitanju ratifikacija Protokola u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Bošković je kazao da su SAD glavni strateški partner i saveznik Crne Gore, koji je pružio nemjerljiv doprinos razvoju crnogorskih odbrambenih sposobnosti u posljednjih deset godina.

„To je posebno došlo do izražaja kroz direktnu i vrlo konkretnu stratešku saradnju sa američkom Saveznom državom Mejn. Uspješna saradnja se ostvaruje kroz podršku procesima planiranja i obuke, te opremanja i modernizacije VCG“, naveo je on.

Prema njegovim riječima, odraz uspješne saradnje je i zajednički doprinos dvije zemlje izgradnji regionalne i međunarodne bezbjednosti.

„Očekujemo nastavak ove saradnje i punu podršku nove američke administracije u našim evropskim i evroatlantskim integracijama, što je i najavljeno od strane više američkih zvaničnika, kao i sa visokih političkih adresa tokom njihovih nedavnih posjeta Crnoj Gori, kao i da će SAD ubrzo podržati Crnu Goru i na planu ratifikacije Pristupnog protokola“, poručio je Bošković.

Kad je u pitanju spremnost VCG, ministar je ocijenio da su rezultati koje je VCG postigla u proteklih deset godina izuzetni, a da o stepenu njene spremnosti i sposobnosti najbolje govore ocjene koje konstantno dobija sa najrelevatnijih adresa, kao što su NATO saveznici i partneri.

Kako je rekao, Vojska je svojim sposobnostima na najbolji način odgovorila svojim angažovanjima u izvršavanju povjerenih misija i zadataka.

„Naši vojnici ravnopravno učestvuju u najznačajnijim operacijama podrške miru u svijetu, rame uz rame sa vojnicima ostalih zemalja, a o njihovom kvalitetu angažovanja u zemlji, posebno u uslovima prirodnih i ostalih nepogoda, svjedočili smo u više navrata“, dodao je Bošković.

Prema njegovim riječima, u vrijeme intenzivnog tehnološkog napretka, jasno je da i Vojska mora pratiti trendove u razvoju naoružanja i opreme i u Ministarstvu su u obavezi da, u skladu sa mogućnostima države, obezbijede vojnicima takav vid opremanja.

Bošković je podsjetio da je Strategijskim pregledom odbrane predviđeno da u srednjeročnom periodu, do 2024. godine, Crna Gora obezbijedi da se izdvajanje za odbranu dovede do nivoa od dva odsto od ukupnog bruto domaćeg proizvoda, što je u Alijansi usvojeno kao standard.

„Takvim trendom rasta odbrambenog budžeta, stvorićemo uslove da Vojska bude stabilan sistem i sposobna da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima. Predviđeno je i da se do 2020. godine za modernizaciju i opremanje izdvaja 15 do 20 odsto odbrambenog budžeta na godišnjem nivou, što takođe predstavlja standard u zemljama članicama NATO“, kazao je on.

Bošković je rekao da su, u skladu sa ključnim strateškim dokumentima Ministarstva odbrane, Strategijskim pregledom odbrane, Dugoročnim planom razvoja odbrane 2016-2025 godine i Planom vojne integracije Crne Gore u NATO, definisani odbrambeni ciljevi Crne Gore.

Njihova implementacija, dodao je, predstavlja prioritet u radu Ministarstva odbrane i u narednom periodu.

„Imajući u vidu skoro članstvo Crne Gore u NATO, posebna pažnja će biti usmjerena na završetak započetih aktivnosti koje omogućavaju preuzimanje obaveza na polju kolektivne odbrane. To podrazumijeva i odabir i osposobljavanje civilnih i vojnih lica za popunu NATO komandi i štabova, kao i osposobljavanje i opremanje deklarisanih jedinica VCG za aktivnosti u NATO“, saopštio je Bošković.

On je podsjetio da je Crna Gora u julu dobila Nacrt ciljeva sposobnosti (Blue book) na osnovu kojih će sa saveznicima dijeliti kapacitete i razvijati sistem odbrane u okviru kolektivnog sistema odbrane, a taj paket ciljeva je namijenjen članicama NATO-a.

Ministarstvo odbrane je nastavilo usklađivanje zakonske regulative u cilju otklanjanja pravnih ograničenja za buduće članstvo Crne Gore u NATO i pripremilo Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim snagama i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrane“, naveo je Bošković.

On je kazao da očekuje usvajanje tih zakona u prvoj polovini godine.

„Predlozi tih zakona propisuju nadležnost Skupštine Crne Gore za donošenje odluke o upućivanju zahtjeva NATO za pomoć u odbrani Crne Gore, način vršenja kontrole i zaštite vazdušnog prostora Crne Gore, kao i nadležnost Savjeta za odbranu i bezbjednost za donošenje odluka o deklarisanju jedinica VCG u smislu člana pet Sjevernoatlantskog ugovora“, rekao je Bošković.

Send this to a friend