Politika

Darmanović: SAD bi do kraja sedmice mogle ratifikovati Protokol

Američki Senat bi, ukoliko rasprava u okviru Spoljnopolitičkog komiteta prođe bez problema, mogao do kraja sedmice da ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, kazao je crnogorski ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.

„Spoljnpolitički komitet Senata trebalo i za koji sat da raspravlja o rezoluciji i, ukoliko ta rasprava prođe bez većih problema, što mi apsolutno očekujemo, moglo bi da se desi da Senat ratifikuje Protokol već do kraja ove nedjelje“, kazao je Darmanović novinarima u Briselu.

On je kazao da ne treba ništa prejudicirati, ali da ne vjeruje da će se proces ratifikacije prebacati za narednu administraciju.

„A ako bi do toga došlo, apsolutno ne vjerujem da će Sjedinjene Američke Države mijenjati svoju osnovnu politiku kad je NATO u pitanju“, rekao je Darmanović.

Upitan očekuje li da proces ratifikacije bude završen krajem proljeća, možda na dan NATO-a 4. aprila, on je rekao da bi to bilo realno.

„Treba uzeti u obzir da neke zemlje imaju ustavne mehanizme koji zahtijevaju izvjesno vrijeme i to treba poštovati, ali ja prije vjerujem da bi se čitav proces ratifikcije mogao završiti tokom proljeća, što je za nas u redu, jer onda slijedi Samit NATO-a i mi dolazimo kao punopravna članica“, dodao je Darmanović.

On je, nakon prvog dana ministarskog sastanka u sjedištu NATO-a, kazao da su sve članice na sastanku izrazile zadovoljstvo zbog skorog učlanjenja Crne Gore i da je obnovljen poziv zemljama koje su u postupku ratifikacije da se taj proces okonča u što kraćem roku.

Prema njegovim riječima, u okviru rasprave o projektovanju stabilnosti na zemlje koje nijesu članice NATO-a, bilo je riječi o zapadnom Balkanu.

„Izraženo je uvjerenje da stabilnost zapadnog Balkana snažno doprinosi stabilnosti Evrope i da NATO mora ostati veoma angažovan, pa je u tom kontekstu i iskazan značaj skorog učlanjenja Crne Gore u Alijansu“, rekao je Darmanović.

Send this to a friend