Politika

DF rekao “da” SNP-u

Za Demokratski front prihvatljiva je manjinska podrška Socijalističe narodne partije za formiranje vlasti u Kotoru.

Mnogo je vremena proteklo od održavanja izbora u Kotoru i traženja opozicionog dogovora za formiranje vlasti u ovom gradu.

Na lokalnim izborima 16. oktobra, opozicija je osvojila 17 od 33 odbornička mandata koliko broji kotorski parlament, dok DPS, SD, HGI I LP imaju ukupno 16 mandata.

DPS ima 12 mandata, Demokrate i Demokratski Front po pet, SDP i SNP po tri. Socijaldemokrate imaju dva, a URA, LP i HGI po jedan.

Juče, novi obrt. Nakon višemjesečne agonije, kotorska SNP odlučila je da ostalim kolegema iz opozicije ponudi svoju manjinsku podršku za formiranje vlasti.

Prvi je odgovorio DF.

“DF je insistirao da se u najkraćem mogućem roku saberu sve opozicione snage i uspostavi vlast na demokratskim principima saglasno volji i podršci građana Kotora. Nažalost, ti naši napori nisu dali rezultata pa smo otišli i korak dalje saopštavajući javno da ćemo podržati svako ono rješenje koje uspostavi ostatak opozicije koji se u razgovorima sa DF-om legitimiše kao građanska opozicija. Pošto je očigledno da u građanskoj opoziciji nije postojalo spremnosti da se napravi dogovor koji bi podržao DF, a kako se juče pojavio predlog SNP-a o manjinskoj podršci svim opozicionim strankama, predsjedništvo DF-a je pozdravilo takvu odluku SNP-a i, što se tiče našeg političkog saveza, ona je prihvatljiva”, kazali su u DF-u.

Oni predlažu da već danas predstavnici stranaka koje imaju većinu u parlamentu Kotora sjednu za sto i u potpunosti razrade sve modele ovog koalicionog aranžmana, kako bi ugovor na kojem će počivati buduća vlast u Kotoru bio čim prije zaključen.

“Predsjedništvo DF-a izražava zadovoljstvo što se u predvečerje izbora u Nikšiću pronašla formula za razvlašćivanje DPS-a u Kotoru i time poslat signal ukupnoj političkoj javnosti da je opozicija sa državnog nivoa sposobna da efikasno radi zajedno, u pravcu ostvarenja glavnog cilja – ponavljanja pokradenih parlamentarnih izbora i konačne pobjede nad DPS-om”, ističu u DF-u.

Čeka se odgovor Demokrata, SDP-a i URA-e.

Tags
Send this to a friend