Politika

Evropski komesar direktan: Bojkot Skupštine nije održiv!

PHOTO: Iva Mandić

Bojkot parlamenta nije održivo stanje. To je crnogorskoj opoziciji poručio evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Žugić: BDP će porasti 3,6%

“Mislim da za zemlju kandidata nije održivo stanje ukoliko opozicija nije u parlamentu. Danas ću se sresti i sa opozicionarima. To je naročito važno za one stranke koje se zalažu za evropsku perspektivu. Međunarodna situacija posmatra zemlju i diskusije u parlamentu. Niko ne očekuje jednoglasne odluke, ali se diskusija vodi u parlametu. Mi ćemo naš stav saopštiti i opozicionarima. Treba iznaći način da se opozicionari vrate u parlament”, poručio je Han nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem.

I, novi premijer ima poruku za opoziciju.

Žugić: BDP će porasti 3,6%

“Jasno sam saopštio stav da smo spremni da upostavimo dijalog i obezbijedimo uslove da se opozicija vrati u parlament. Šaljem poruku opoziciji da želim da otvorimo dijalog i ovu situaciju riješimo na obostrano zadovoljstvo”, naglasio je Marković.

Što se evropskih integracija tiče, premijer kaže da je Crna Gora napravila ozbiljan i veliki posao.

“Nova crnogorska Vlada odlučna je da ostane na kursu u kom su evropske integracije temelj politike. Organizacione promjene u Vladi i personalne lromjene su jasan signal da Crna Gora želi još snažnije da radi na reformama koje će je učiniti spremnom za članstvo”, istakao je on.

“Konstatovali smo da je formiranje Ministarstava za evropske poslove i javnu upravu jasan signal da CG, bez obzira na sve izazove koji se tiču i domačeg i evropskog ambijenta, želi još snažnije da radi na pitanjima ukupnih reformi koje će Crnu Goru preporučiti za članstvo i učiniti je spremnom za članstvo”, kazao je Marković.

A, u tom smislu, Crna Gora je danas dobila 24 miliona eura bespovratne pomoći od EK jer je potpisan Finansijski sporazum za IPA 2016. godinu.

Marković je kazao da je sa Hanom razgovarao o finansijskoj konsolidaciji.

„Crnogorska  vlada se ovih dana intenzivno bavi tim pitanjima, odnosno pripremom sanacionog plana koji će biti temelj pri izradi budžeta za 2017. godinu”, kazao je Marković.

I Han se osvrnuo na crnogorske finansije.

“Ako pogledate stope duga Crne Gore, u prethodnih 5 godina došlo je do naglog rasta od skoro 40% i to je nešto čime se morate pozabaviti“, naglasio je on.

Send this to a friend