Politika

Hoće pod rusku šapu i četiri balkanske države

Duma, ilustracija

Potpredsjednik ruske Dume i visoki funkcioner Putinove Jedinstvene Rusije Sergej Zeljeznjak založio se da četiri balkanske države Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija zajednički razviju „vojni sistem neutralnosti” koji bi podržavala Ruska Federacija.

Mi smo spremni za konstruktivnu i svestranu saradnju usmjerenu na pružanje podrške vanblokovskom statusu Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, i razvoju teme vojne neutralnosti „Balkanske četvorke” na međunarodnoj političkoj sceni kazao je Željeznjak u intervju za ruski propagandistički portal „Ruska reč“, a prenosi Pobjeda.

Željeznjakje kazao da podržava stav predsjednika DNP-a Milana Kneževića, koji je dat poslije susreta delegacije crnogorskih političara i građanskih aktivista sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, o planu B-4 o vojnoj neutralnosti.

„Nažalost, predstavnici EU još uvijek nastavljaju sa pogrešnom praksom uslovljavanja zemalja-kandidata za ulazak u EU obaveznim članstvom u NATO-u na putu evropske integracije. Tako se, na primjer, Crnoj Gori i Srbiji, čiji su narodi najviše stradali od bombardovanja NATO-a, danas nasilno nameću neprihvatljivi koraci usmjereni na ulazak tih zemalja u vojni blok NATO-a, koji je za njih agresor. Nažalost, negodovanje i burna reakcija na Balkanu po svemu sudeći ne brine mnogo funkcionere iz EU i NATO. Međutim, težnja ka vojnoj neutralnosti koju izražavaju balkanski političari oslanjajući se na volju većine građana svojih zemalja potpuno je zakonita, i nemoguće je te zahtjeve ignorisati, kakve god instrukcije stizale od mentora iz NATO-a, Evropske unije, Berlina i drugih evropskih centara“, rekao je ruski zvaničnik.

Prema njegovim riječima, nova koncepcija spoljne politike Rusije predviđa konstruktivnu i svestranu saradnju sa evropskim državama koje ne ulaze u vojne alijanse.

„Prvi put u istoriji savremene Rusije predsjednik Ruske Federacije V. V. Putin definisao je u Koncepciji spoljne politike član 69, koji predviđa poštovanje ’izbora evropskih država koje nijeu članice vojnih alijansi’, koje ’daju stvarni doprinos bezbjednosti i stabilnosti u Evropi’, kao i spremnost Rusije ’za konstruktivnu i svestranu saradnju sa njima’. Ta odredba se u punoj mjeri odnosi na našu saradnju sa odgovornim patriotskim snagama Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, i na pružanje podrške temi vojne neutralnosti ’Balkanske četvorke’ na međunarodnom nivou, a samim tim i u saradnji sa novom američkom administracijom“, istakao je ruski parlamentarac.

Send this to a friend