Politika

Konstruktivan politički dijalog u Skupštini značajan za CG

 

Konstruktivan politički dijalog u parlamentu je od ključnog značaja za državu koja se nalazi u procesu integracija, saopšteno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića,  direktorice za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske Komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore Henoveve Ruiz Kalavere , šefa Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku proširenja, Dirka Langea i ambasadora Evropske Unije u Crnoj Gori  Aiva Orava.

Na sastanku je razgovarano o prioritetima u aktivnostima parlamenta u predstojećem periodu, posebno vezano za završetak procesa evroatlanskih integracija.

Brajović je istakao odgovornost Skupštine prilikom usvajanja i razmatranja zakona, posebno u dijelu propisa koji se odnose na EU integracije.

“U narednom periodu intenzivno ćemo raditi na vraćanju uloge i ugleda Skupštine u skladu sa njenim ustavnim nadležnostima. Jer, proces usklađivanja sa pravnom tekovinom EU zahtijeva blizak i strukturiran dijalog između Vlade i Skupštine, kao i  i svih drugih učesnika političkog života Crne Gore”, naglasio je on.

Na sastanku je iskazano zadovoljstvo činjenicom da je, poštujući preporuke ovogodišnjeg Izvještaja o napretku, Skupština Crne Gore učinila korak ka jačanju kapaciteta za nadzor nad budžetom.

Skupština je 16. septembra u saradnji sa Vestministerskom fondacijom i Britanskom ambasadom  počela projekat “Parlamentarne budžetske kancelarije” koja će raditi na pružanju podrške poslanicima u vršenju parlamentarne kontrole budžeta.

Crnogorski parlament je, takođe, jedan od rijetkih koji je pitanje usaglašavanja zakonodavstva učinio sastavnom obavezom svih matičnih odbora.

Send this to a friend