Politika

Ljubav s Putinom neće procvjetati, niti će Tramp „žrtvovati“ Crnu Goru i region zarad Rusije

Svako u regionu ko se ponadao da će Donald Tramp da minira NATO se prevario, kao i onaj ko je očekivao da će novi stanari Bijele kuće „žrtvovati“ Crnu Goru i region da bi oporavili odnos sa Vladimirom Putinom. Dokaz za to je jednoglasna odluka Spoljnopolitičkog odbora američkog Senata da usvoji Protokol o pristupanju naše zemlje Alijansi, saglasni su sagovornici CdM-a.

Lukovac: Špekulacije nemaju osnova

Ključni korak biće potvrđivanje protokola u Senatu za koji treba da glasa najmanje 66 od 100 senatora, kaže za CdM nekadašnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac.

„Nikakvog osnova nemaju nagađanja i špekulacije o tome da će nova administracija na čelu sa Donaldom Trampom ‘žrtvovati’ Crnu Goru zarad prihvatanja ruskih interesa u ovom regionu. Zbog toga smatram da je realno očekivati da će nakon jednoglasnog stava odbora i Senat jednoglasno ili sa ogromnom većinom potvrditi takav stav“, naglasio je Lukovac.

A, odluka odbora dobija na značaju jer je usvojena odmah pošto je pred Kongresom završeno saslušanje budućeg američkog državnog sekretara, Reksa Tilersona, ističe za CdM direktorka Centra za evroatlantske studije u Beogradu, Jelena Milić.

Prevarili se oni koji mislili da će Tramp da minira NATO

Tilerson je, između ostalog, rekao da o Rusiji još nije pričao sa Trampom ali je naglasio da ta zemlja danas predstavlja opasnost i da se zalaže da aktuelne sankcije protiv Moskve ostanu na snazi dok Trampova administracija ne preuzme vlast, uprkos tome što smatra da negativno utiču na američki biznis.

 „Jako je važno što je ovaj prijedlog poslat Senatu na glasanje istog dana kada je završeno svjedočenje budućeg državnog sekretara SAD Reksa Tilersona. Njegovo svjedočenje je pokazalo da oni koji su mislili da će sad odjednom da procvjeta ljubav između američke i ruske administracije, i da će Amerikanci na svaki mig Rusije da igraju su se, na sreću, prevarili i to je generalno dobra vijest. Mislim da senator Bob Korker ne bi poslao prijedlog da nema infromaciju kako će 100 senatora reagovati i kakva će atmosfera biti“, kaže Milić za CdM.

„Ponadali su se mnogi u regionu i u Rusiji da će nova administracija krenuti da minira NATO. Na svu sreću, mi nijesmo od Tilersona čuli nikakvu ružičastu sliku Rusije. On jeste rekao da o Rusiji još nije razgovarao sa Trampom ali je upravo sam Tramp pohvalio jučerašnje svjedočenje Tilersona pred Kongresom koje je bilo oštro prema Rusiji. To je pozitivan znak jer u ovom tranzicionom periodu Rusija intenzivno pokušava da destabilizuje region – od pokušaja vojnog puča u Crnoj Gori preko Makedonije do proslave Dana Republike Srpske, i to sve na konto priče da novu američku administraciju neće zanimati naš region“, kaže ona.

Milić ističe da te ideje nikad i nijesu bile utemeljene.

„Poslije jučerašnjih dešavanja možemo da budemo malo relaksiraniji jer ne samo da će takve ideje da dožive krah, već i one koje kažu da neće biti interesa američke administracije za ovaj dio svijeta jer je i dalje jako bitan“, zaključila je ona.

I crnogorski nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović je za CdM rekao da zvanična Podgorica nikad nije dovodila u pitanje da li će stara ili nova američka administracija opstruirati eventualno potpisivanje Protokola.

Dokument su do sada ratifikovale 21 zemlje članice NATO i to: Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Rumunija, Albanija, Estonija, Letonija, Velika Britanija, Turska, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Češka, Njemačka, Belgija, Luksemburg, Danska, Norveška i Italija.

Ranije je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović ocijenio da bi kompletna ratifikacija trebalo da bude završena do proljeća, nakon čega slijedi potvrda u crnogorskoj Skupštini, čime će naša zemlja postati 29. članica Alijanse.

Send this to a friend