Politika

“Otvorena su nam vrata u Senatu”

Jednoglasna odluka Spoljnopolitičkog odbora novog saziva američkog Senata da odobri ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u nije iznenadila nacionalnog koordinatora za NATO, Dragana Pejanovića.

 „Nijesam iznenađen. Desilo se ono što smo više puta naglašavali. Bilo je pitanje dana kad će odbor donijeti takvu odluku. A, činjenica da je odluka donijeta jednoglasno otvara nam vrata i jasan pravac ka donošenju iste odluke u Senatu“, rekao je Pejanović za CdM.

Crna Gora se sad nada da će makar dvije trećine od stotinu senatora misliti kao Spoljnopolitički odbor.

„Mi vjerujemo u pozitivan ishod u skoroj budućnosti. Ja ne bih prejudicirao vrijeme donošenja odluke u Senatu, ali je ohrabrujuće da to ide planiranom dinamikom. Manje je važno da li će to biti za 10 ili 15 dana. U svakom slučaju vjerujem da će se desiti vrlo brzo“, naglasio je Pejanović.

Na pitanje CdM-a da li je jednoglasna odluka odbora da podrži crnogorsko članstvo u NATO u suštini krah svih priča da će novi predsjednik SAD Donald Tramp zbog odnosa sa Rusijom „žrtvovati“ crnogorsko članstvo u NATO, Pejanović ističe:

„U izjavama crnogorskih zvaničnika nikad se nije postavljalo pitanje da li će stara ili nova administracija opstruirati eventualno potpisivanje Protokola. Uvijek je potvrđivan optimizam imajući u vidu tradicionalno dobre i prijateljske odnose između Crne Gore i SAD i svu podršku koju nam pružaju u smislu usvajanja visokih standarda u ovoj oblasti“, zaključio je on.

Predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Senata, republikanac Bob Korker izjavio je da mu je drago što je odbor obnovio podršku Crnoj Gori da postane najnovija članica NATO-a zbog čega se, kako je rekao, nada brzoj akciji povodom ove rezolucije pred punim sastavom Senata.

 

Send this to a friend