Politika

Nema prekida bojkota bez datuma održavanja izbora

Predstavnici Demokrata, Demosa, Socijaldemokratske partije SDP, Socijalističke narodne partije SNP i Građanskog pokreta URA poručili su da neće prekinuti bojkot Skupštine dok ne budu imali datum ponavljanja parlamentarnih izbora u razumnom roku.

Oni su danas, predstavnicima diplomatskog kora predstavili izvještaj o dešavanjima u toku izbornog dana, poručujući da je taj dokument odbrana člana 2 Ustava koji kaže da se ne može priznati ni uspostaviti ona vlast koja nije izraz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima.

Kako je rekao predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, u izvještaju su sublimirane sve zloupotrebe koje su se dešavale u predizbornom i izbornom procesu i, dodao je, sav antidemokratski karakter izbornog dana.

“Širenje straha i panike izazvano saopštenjima Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije direktno je uticalo i na opredjeljenje i na izlaznost birača, posebno opozicionih i birača manjinskih naroda“, kazao je on.

On je rekao da je izbore odlučivalo manje od jedan odsto podrške ukupnog biračkog tijela, jer je opozicija, uprkos uslovima, osvojila rekordan broj glasova.

Bečić je kazao da se bojkot opozicije kao odgovor potpuno opravdan i adekvatna mjera u okolnostima u kojima se nalaze.

Prema njegovim riječima, tehnika i način odnosa prema Demokratskoj partiji socijalista DPS se moraju promijeniti.

“Što se tiče Demokrata, to mora ići po sistemu “uzmi ili ostavi“. Mi sačinjavamo, ovih pet političkih subjekata, platformu. Najavili smo je, i ubrzo ćemo je predstaviti. Ona se temelji na dva ključna preduslova da bi ušli u sledeću fazu, a to je da nema prekida bojkota dok ne dobijemo jasan datum ponavljanja parlamentarnih izbora u razumnom roku, a ne dalje od predsjedničkih izbora. To je preduslov da krenemo u institucionalnu borbu za uslove za te parlamentarne izbore“, kazao je Bečić.

Kao drugo, dodao je, slučaj državnog udara i terorističkih napada mora se dovesti do kraja.

“Hajde da vidimo da li postoje valjane optužnice, efikasni sudski procesi, pravosnažne presude za nalogodavce i izvršioce, da vidimo ko je za čiji račun ovo radio. Ako to ne vidimo, doći ćemo do zaključka da je vlast obezbiejdila udar da bi ponovo matematički obezbijedila većinu“, dodao je Bečić.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić ocijenio je da je prelazna Vlada dala efekte, jer se jedan dio državnih resursa nije mogao zloupotrebljavati u mjeri u kojoj je to ranije rađeno.

“Sada je svako povjerenje potrošeno duetom državnih udara. Mi smo na dan izbora imali dva državna udara – jedan je od stranaca, srpskih državljana, što je u nadležnosti tužilaštva, a drugi je od DPS-a, koji je sprovodio aktivni državni udar, sprječavanje građana da se slobodno izjašnjavaju“, kazao je on.

Krivokapić je poručio da opoziciju i građane Ustav obavezuje da ne prihvate nasilje nad njihovom voljom i rušenje elementarnog osnova demokratije – slobodnog izjašnjavanja građana.

“Poslije afere Snimak, obilje dokumenata je pred vama, mi ćemo istrajati, da bi Crna Gora izašla iz stanja hroničnog državnog udara i ušla u stanje kondolidovanaj demokratije. To nije lak proces“, kazao je on predstavnicima diplomatskog kora.

Krivokapić je rekao ovakav sistem razrade i kombinacije nije sreo od Uzbekistana do sjevera Evrope.

“Radi se o sistemu koji trajno ugrožava elementarne osnove demokratije i mora dobiti svoje institucionalno razrješenje“, kazao je Krivokapić.

On je poručio da bojkot može prestati samo utvrđivanjem dana izbora.

“Ali sve ostale radnje, utvrđivanje oba državna udara kao prijetnje ustavnom sistemu Crne Gore i utvrđivanje uslova za pripremu tih izbora će biti dio parlamentarnog života. To je demokratska ponuda“, istakao je on.

Predsjednik Demosa, Miodrag Lekić, kazao je da su, nakon sastanka sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, koji traži kompromis o situaciji, zadovoljni njegovim stavom.

On je kazao da znaju da je parlament mjesto demokratije.

“Znamo to vrlo dobro, pročitali smo i mi ponešto i znamo o politici i mi ponešto, ali nije demokratija samo u parlamentu, nego i kroz druge forme“, kazao je on, poručujući da birači traže jak odgovor.

Lekić je predstavnike diplomatskog kora pitao da li je moguće u njihovim zemljama da su izbori regularni i slobodni kad se na dan izbora sa zvaničnog nivoa objavljuje da je u toku državni udar.

I Lekić je ponovio da se opozicija izvjesno neće vraćati u parlament.

“To je vrlo precizna poruka i to će biti činjenica sa svim posljedicama koje mogu biti po dalji politički proces u Crnoj Gori“, kazao je on.

Danijela Pavićević iz SNP-a navela je da su u toj stranci zabrinuti što pojedine međunarodne institucije, brzo nakon zatvaranja biračkih mjesta, daju ocjene o izborima.

“Olako se izbori ocijene kao demokratski, fer i objektivni. Tako olako izrečene ocjene o izborima najbolje ohrabruju počinioce izbornih neregularnosti da nastave sa tim i ubuduće“, kazala je ona.

Prema njenim riječima, olako se daju i ocjene o aktivnostima opozicionara.

Pavićević je poručila da se nada da će izvještaj doprinijeti tome da se promijeni, kako smatra, blagonaklon odnos prema vladajućoj partiji DPS-u i njenom šefu Milu Đukanoviću.

Lider Građanskog pokreta URA, Žarko Rakčević, poručio je da žele slobodne i fer izbore, bez atmosfere državnog udara, terorista i kupovine glasova.

“Gotovo 30 godina imamo jednu te istu nesmjenjivu vlast i, nažalost, neka sjećanja na aktivnosti DPS-a iz prošlosti, gdje je takođe konstruisana afera, teroristi,a onda od tih afera na kraju nije bilo ništa, osim odštetnih zahtjeva onih koji su bili navodni učesnici tih terorističkih napada“, kazao je on.

Rakčević je kazao da je Đukanović, prema izvještaju sa sastanka sa Hanom, govorio o odbrani proevropskih vrijednosti.

“Želi se predstaviti da je DPS na braniku evropskih vrijednosti, demokratije, države, Crne Gore u Evropskoj uniji ili NATO-u, a da postoji neka opozicija koja je antievropska i antizapadna, koja želi mimo volje građana da osvoji vlast. To zaista nije tako“, kazao je on.

Rakčević je rekao da čvrsto u Građanskom pokretu URA vjeruju u evropsku budućnost Crne Gore.

“Ali ne vejrujemo da su dominantne evropske vrijednosti izbori koji se organizuju u atmosferi državnog udara, terorista ili izbori u kojima se stotinama hiljada ili milionima eura kupuju glasovi građana“, kazao je on.

Austrijski ambasador u Podgorici, Johan Frelih, rekao je da je potrebna istraga u vezi sa dešavanjima tokom izbornog dana i ocijenio da bojkot nije dobro rješenje i da treba da bude okončan.

“Nadamo se da će se opozicija vratiti u parlament da učestvuje u konstruktivnom dijalogu“, kazao je Frelih, navodeći da smatraju i da obje strane treba da naprave korak.

On je rekao i da su čuli da bi mogao biti uspostavljen parlamentarni odbor za istraživanje dešavanja tokom izbornog dana, i pitao kakav je stav opozicije tim povodom i da bi bili dio tog odbora, ako bi bio uspostavljen.

Krivokapić je kazao da je parlamentarna istraga ustavni mehanizam u Crnoj Gori, pojašnjavajući da to tijelo vodi jednak broj članova opizicije i vlasti.

On je naveo da je to moguće i podsjećajući na odbor u slučaju afere Telekom i dodajući da u tom slučaju nije bilo rezultata.

“Ali za sve ove stvari uslov je ponavljanje izbora. To je prvi korak da bi parlament regularno radio“, kazao je on.

Send this to a friend