Politika

Nova Vlada će biti nestabilna

On je agenciji MINA rekao da je Crna Gora, poslije decenije od sticanja nezavisnosti, dobila prvu legalnu Vladu, sobzirom na okolnost da sve predhodne nijesu imale svoj legitimitet. 

To, kako je naveo, znači da su u prethodnom periodu i mandatar i Skupština Crne Gore prekoračili svoja ustavna ovlešćenja birajući nezakonite Vlade. 

„Nedostatak legitimiteta predhodnih Vlada ogleda se u okolnosti da se Vlada, kao izvršni organ vlasti, može birati samo kada su se predhodno zakonom, a sada to još uvijek Vlada radi uredbom, osnovala ministarstva, jer Uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave je pravni osnov za imenovanje resornih ministara, a samim tim i Vlade u cjelini“, kazao je Blažić. 

Prema njegovim riječima, to znači da organizacija državne uprave, konkretno osnovana ministarstva, direktno determinišu i sastav Vlade . 

Blažić je kazao da vladu dominantno čine resorni ministri, odnosno ministri koji su starješine ministarstava koja postoje u momentu izbora Vlade, a znatno manji dio Vlade čini predsjednik, podpredsjednici i ministri beze resora, takozvani ministri bez portfelja, koji nemaju ministarstvo. 

Kako je naveo, nelegalnost prehodnih Vlada ogleda se u činjenici da su, nezakonito, predlagani i birani resorni ministri nepostojećih ministarstava u ternutku izbora Vlade, kao i u neizboru ministara ministarstava koja su postojala u trenutku izbora predhodnih vlada. 

„Ovaj politički i pravni galimatijas pokušavao se riješiti takozvanom konvalidacijom faktičkog stanja u pravno stanje, na način što su se tek nakon izbora Vlade formirala ministarstva za izabrane ministre“, rekao je Blažić. 

On je dodao da takav načim dezavuisanja državnih institucija sasvima jasno govori o „vladaocima prava“ koji državne institucije prilagođavaju ličnostima pojedinih ministara, a ne obratno. 

„Sada najzad imamo legalnu Vladu, za čij izbor je poslužila Izmjena i doponua Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave koja je direktan pravni osnov za izbor Vlade, odnosno novih ministara sa nekim novim, a nekim već postojećim ministarstvima“, kazao je Blažić.

On je ocijenio da je druga karakteristika nove Vlade evidentno „čišćenje“ jednog dijela „vječitih ministara“, i njihova zamjena sa svježijim i mlađim kadrovima, što predstavlja formalno značajan napredak . 

„Treća karakteristika nove Vlade ogleda se u činjenici da se ovog puta malo više otvorila za profesionalni ministarski angažman pojedinih nestranačkih ministara i potpredsjednika, što svakako čini značajan iskorak u odnosu na dosadašnju dominantno politički autarhičnu Vladu“, smatra Blažić. 

Prema njegovim riječima, svakako da je jedan od bitnih nedostataka u formiranju nove Vlade i zadržavanje jednog broja „vječitih“ i „ministara opšte prakse“, koji su u svojim ministarskim karijerama mijenjali više resora. 

„Sve ove okolnosti govore o samo o pokušaju ozbiljnije rekonstrukcije pri formiranju nove Vlade, koja će, s obzirom na politički odnos snaga u Skupštini, ostati i dalje nestabilna, bivajući direktno zavisna od svega dva mandata manjinskih partija u parlamentu“, naglasio je Blažić . 

Kako je naveo, takva konstalacija političkih odnosa i snaga u Skupštini, uz bojkot njenog rada od njenog opozicijonog dijela, sistemski latentno može izazvati ne samo političku, već i ozbiljnu inastitucionalnu krizu u funkcionisanju političkog sistema, i direktno uticati na nestabilnost nove Vlade. 

 

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

Dobro je tebi u Montenegru, d
Dobro je tebi u Montenegru, dje bi drugo mogao novopazarski student da osnuje fakultet i sam sebe postavi za profesora, pa za dekana?

Anonimni
Gost
Anonimni

Oooooo put Evrope bez mržnjeOooooo put Evrope bez mržnje a nevoliš Njegoša i one koji ga vole .Tačno je da su vladali 600 godina ali je tačno da danas strecaju i pričaju jedan dan jedno a drugi dan da su se šalili .Tebi je izgleda milo što su 600 godina maltretirali starosjedioce a evo vidiš ni da ih islamski svijet… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Svi narodi su na isti nacinSvi narodi su na isti nacin postojali tako bih treba pronaci pravu Genezu tvog njegosa i pravoslavlja u Crnoj Gori pa ces vidjeti koje ko od koga.Vi imate Bolesna misljenje prema tome vi ostanite sa vasim njegosem a mi normalni ljudi idemo put Evrope i bez mrnje.Ponekad se sjeti nije lose da znas koje ivdje… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Marijaaa za koi jezik je to
Marijaaa za koi jezik je to pravilo ?

Anonimni
Gost
Anonimni

Podgorica Njegoš je detalno
Podgorica Njegoš je detalno opisao kako su nastali neki narodi na ovim prostorima Izgleda da je ovoj savremenoj demokratiji naj veći problem većinski narod

Marijaaa
Gost
Marijaaa

Jednacenje suglasnika po zvuc
Jednacenje suglasnika po zvucnosti se ovo zove i nema veze sa govornim podrucjem. Zvucno D ispred bezzvucnog H prelazi u bezzvucno T.

Podgorica
Gost
Podgorica

Zalosno ko je sve profesor iZalosno ko je sve profesor i koji je umislio da pokupio pamet citavog svijeta.Blazicu samo znate da kritukejete i iznosite totalne neistine,sta to znaci dva mandata manjiiskih partija zar su ona manje vrijedna od tvojih cetnickih manjinskih partija.Niti su Bosnjaci niti Hrvati niti Albanci manjine u Crnoj Gori to su Autohtoni narodi koji su tu… Više »

dr.
Gost
dr.

neće poći u stečaj kao mi u
neće poći u stečaj kao mi u Kap-u doći će spasitelj

Anonimni
Gost
Anonimni

Marijaaaa možda si ti imala ,
Marijaaaa možda si ti imala ,,pre Tahe” neki su imali ,,pre Dake” u suštini svi su pismeni samo je pitanje kojem govornom područiju pripadaju he he

Anonimni
Gost
Anonimni

Nema vise niko u njih
Nema vise niko u njih povjerenja niti oni u sami sebe.
Nekako su na jedvite jade i uz teske manipulacije skprili tu minimalnu vecinu koju vazda mogu prosuti manjine i izazvati pad vlade. .

Marijaaa
Gost
Marijaaa

PreThodni, a ne predhodni, ka
PreThodni, a ne predhodni, kad cete se opismeniti vise!

hram
Gost
hram

Blazicu, je li to prorokovao
Blazicu, je li to prorokovao tvoj profedor Amfilohije ili biznismen Kovac

cg zauvijek
Gost
cg zauvijek

nije ovo vlada ovo je farsa nije ovo vlada ovo je farsa .zaklon za uzivanje od pokradenog opustosene privreda crni fondovi od droge i cigara .sluze samo da zastite vrh vlasti da oni i njihove porodice uzivaju u milionima..nista se nece promijeniti nece biti osla i plate ce ostati bjedne …..zivi bili pa vidjeli

Send this to a friend