Politika

Obama Markoviću: Podržavamo članstvo CG u NATO

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država SAD Barak Obama upitio je čestitku predsjedniku Vlade Dušku Markoviću povodom stupanja na premijersku dužnost.

Obama je u čestitki naveo da naši narodi dijele partnerstvo utemeljeno ne samo na zajedničkim interesima već i na zajedničkim vrijednostima.

“SAD su posvećene unaprjeđenju bezbjednosti naših zemalja i odbrani zajedničkih vrijednosti, što su i glavni razlozi zbog kojih Sjedinjene Države čvrsto podržavaju napore Crne Gore da se pridruži NATO-u”, saopšteno je iz Vlade.

Obama je naveo da ohrabruju napori Crne Gore da ojača vladavinu prava i da učestvuje i pruža podršku projektu evropske integracije.

“Dodao je da se raduju novim poglavljima našeg partnerstva koja su pred nama”, ističu u Vladi.

Čestitku predsjednika Obame premijeru Dušku Markoviću uručila je danas ambasadorka SAD u Podgorici Margaret En Uehara.

Ovaj gest je važan jer smo ga dočekali samo dan uoči raprave u Senatu koji bi trebalo da se izjasni o Protokolu o pristupanje Crne Gore NATO savezu.

Naime, glasanje o Pristupnom protokolu Crne Gore NATO-u u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, trebalo bi da bude održano sjutra, prema agendi koja se može naći na sajtu te institucije

Kako stoji u izvršnom kalendaru 12. januara senator Bob Koker je izvijestio Spoljnopolitički odbor Senata i predložio prihvatanje Protokola konsenzusom.

Odbor je u srijedu veče, jednoglasno odobrio ratifikaciju Protokola.

Predsjedavajući odbora, republikanski senator Bob Korker tada je kazao da mu je drago što je odbor obnovio podršku Crnoj Gori da postane najnovija članica NATO-a.

“Nadam se brzoj akciji povodom te rezolucije pred punim sastavom Senata”, naveo je u Sentor Korker u saopštenju.

Da bi Protokol bio ratifikovan, potrebno je da za njega glasa dvotrećinska većina od 100 senatora.

Ukoliko Senat sjutra da zeleno svijetlo, SAD će biti 21. članica koja je ratifikovala crnogorski Protokol o pristupanju NATO-u.

 

Send this to a friend