Politika

Poslanici tražili plate za sebe, ne i za saradnike

Svih 39 poslanika opozicije, koji bojkotuju Skupštinu, podnijeli su Administrativnom odboru zahtjeve za donošenje rješenja o zaradama. Njih 34 su zatražili da poslaničke plate primaju profesionalno, a preostalih petoro su zahtijevali razliku u zaradama u odnosu na postojeću profesionalnu funkciju, pozivajući se na Zakon o zaradama javnih funkcionera. To su poslanica SDP-a Draginja Vuksanović kao i poslanici Demokratskog fronta Milutin Đukanović, Strahinja Bulajić i Vera Bulatović te poslanik Demosa Goran Radonjić, navodi Pobjeda.

Klubovi bez plata

Istovremeno, poslanici opozicije nijesu marili za svoje savjetnike, saradnike i administrativno osoblje u Skupštini koji zbog činjenice da nijesu formirani poslanički klubovi trenutno ne primaju plate od Skupštine. Procjena izvora Pobjede je da ih u Skupštini ima najmanje 50 stručnih saradnika.

„Samo u bivšem poslaničkom klubu SNP-a ih je pet, dok su ostali imali po sedamosam savjetnika. To je ukupno 50 lica“, kazao je izvor Pobjede.

Po Poslovniku Skupštine Crne Gore, tek formiranjem poslaničkih klubova opozicija će imati pravo na skupštinske prostorije, ali i na raspodjelu novca iz budžeta.

Za rad poslaničkih klubova se, mimo novca za redovno finansiranje partija, izdvaja 30 hiljada eura na mjesečnom nivou, odnosno 360.000 na godišnjem. Način raspodjele je takav da se 10 odsto (oko tri hiljade) dijeli na broj klubova, a preostalih 27.000 na broj poslanika, što dođe oko 300 eura po poslaniku. Taj novac je za rad poslaničkih klubova i isplaćuje se od časa kada se formiraju klubovi saopštio je izvor Pobjede iz opozicije koji je dobro upućen u metodologiju finansiranja poslaničkih klubova.

Stranački centri

On kaže da je ugroženo administrativno osoblje, savjetnici i saradnici po klubovima koji bi se, ukoliko ima novca, mogli finansirati eventualno novcem iz stranačkih centrala.

„I to je, međutim, teško očekivati, imajući u vidu da su sve stranke zbog preskupe kampanje veoma finansijski istrošene i iscrpljene. Bojkot parlamentaje dugoročno neodrživo i veoma štetno rješenje„ naveo je izvor Pobjede.

Poslaničke klubove su do sada formirali DPS, SD i Liberalna partija, kao i klubovi manjinskih partija.

Klubove nijesu formirali Demokratski front i Demokrate kao ni konstituenti Ključa, koji su prije izbora najavili zasebne klubove.

Send this to a friend