Politika

„Pokajnička“ posjeta družine iz DF-a srpskom premijeru: Vučić se distancirao

Andrija Mandić

Iako je posjeta Demokratskog fronta Srbiji juče konačno realizovana, iz tog političkog saveza  izgleda nemaju nikakvog razloga za zadovoljstvo.

Nakon sastanka sa crnogorskom delegacijom, iz Vučićevog kabineta upućeno je samo šturo saopštenje , u kojem se kratko navodi da će „Srbija u skladu sa svojim skromnim mogućnostima, pomoći srpske ustanove kulture u Crnoj Gori”.

Sagovornici CdM-a smatraju  da posjeta Srbiji nije donijela ništa dobro DF-u i da je sada očigledno da  Vučić pravi otklon od politike koju zastupa Demokratski front.

Pokajnička posjeta

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović kazao je za CdM da je očigledno da se Vučić distancirao od Demokratskog fronta .

„Saopštenje koje je izdao Vučićev kabinet je dosta hladno i očigledno ukazuje da srpski premijer pravi jednu vrstu distance od družine iz DF-a. Jer ako je izjava Vučića svedena  na podršku srpskom narodu u Crnoj Gori na kulturnom nivou u skladu sa mogućnostima Srbije, to prevedeno sa diplomatskog rječnika glasi – preigrali ste se i ne sviđa mi se to što radite“, rekao je Radulović.

On ističe da je DF očigledno shvatio da se Vučiću nije svidjelo sve ono što su radili pa na ovu posjetu treba gledati kao na „pokajničku“.

„Ovo mi liči na pokajničku posjetu posle svega što se izdogađalo i svega u čemu je učestvovao DF. Moram primjetiti da su oni prvo otišli u Rusiju kao što djeca idu kod majke nakon svađe sa nekim, da dobiju  zaštitu jer se nijesu mogli bez zaštite pojaviti u Vučićevoj kancelariji“, rekao je Radulović.

Smanjili biračko tijelo

Da Demokratski front nije postigao željeni cilj, saglasan je i analitičar Dušan Janjić. On je za CdM kazao da je Andrija Mandić ovom posjetom samo smanjio  svoje biračko tijelo.

„Mandić je promijenio taktiku i opredjelio sebe kao srpsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori jer je znao da je ustavna obaveza premijera  Srbije da podržava  manjinu u bilo kojoj zemlji u inostranstvu. Ali time je samo smanjio svoje biračko tijelo, jer su njega podržavali i prosrpski Crnogoci a ne samo Srbi u Crnoj Gori,  to je za njih velika razlika“, rekao je Janjić.

Send this to a friend