Politika

Poša: Ratifikacije će ići brže

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša izjavio je u intervjuu Pobjedi da se proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u može završiti u polovini preostalih članica Alijanse do kraja godine.

“Prema našim informacijama, do kraja godine se proces ratifikacije može završiti u još šest ili sedam država Alijanse (u međuvremenu je završen u dvije), dok bi u prvim mjesecima sljedeće godine i parlamenti preostalih sedam-osam država mogle potvrditi Protokol o pristupanju”, rekao je Poša za Pobjedu i dodao da je realno očekivati da Crna Gora postane punopravna članica Alijanse do kraja prve polovine 2017. godine.

Ambasador Mađarske smatra da se u pozadini apela generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se ubrza proces ratifikacije nalazi dosljedna podrška članstvu Crne Gore.

On ističe da je za Mađarsku važno da su najvažniji ciljevi novoformirane Vlade dalje pristupanje NATO-u i Evropskoj uniji. Komentarišući planiranje terorističkih napada na dan izbora i pokušaje Rusije da ospori crnogorski put u NATO, Poša naglašava da „treba sačekati završetak istrage i, što je najvažnije, treba pustiti da državni organi rade svoj posao“.

Send this to a friend