Politika

Power: Proruske snage su htjele da ruše vlast u Crnoj Gori

Odlazeća ambasadorka Sjedinjenjih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Samanta Power kazala je u završnom govoru da se Amerika, ali i druge nacije suočavaju sa državom koja predstavlja veliku prijetnju današnjici Rusijom, pišu Dnevne novine.

Ocijenila je i da je Crna Gora jedna od zemalja u kojoj je rusko miješanje u demokratiju direktno došlo do izražaja.

“Krajem prošle godine zvaničnici u Crnoj Gori otkrili su zavjeru koja se spremala, a koja je imala za cilj da poremeti izbore u zemlji, sruši vlast i postavi novu administraciju u državi, lojalnu Moskvi i možda čak izvrši atentat na premijera”, kazala je Power, a prenio Time.

Dodaje i da su oni koji su spremali napad, navodno istražiteljima kazali da su ih finansirali i “opremili” ruski zvaničnici, koji su prema njenim riječima, finansijski pomogli da se isplanira napad.

“To je sve u kontekstu ruskog miješanja i ovo su posljednji pokušaju Rusije da utiče na demokratske procese u Americi, ali i u drugim demokratijama”, zaključuje Power.

Ambasadorka podsjeća i da je tadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović instistirao na tome da zemlja uđe u NATO, što je prema njenim riječima, potez kojem se Rusija otvoreno suprotstavila.

Podsjetimo, Evropska unija je saopštila da očekuje što prije rezultate istrage povodom hapšenja na dan izbora u Crnoj Gori. To je nedavno saopštio i šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav.

On je podsjetio da su u Izvještaju Evropske komisije pomenuta hapšenja na dan izbora.

“Očekujemo da što prije uslijede rezultati te istrage”, poručio je Orav.

Send this to a friend