Politika

SNP na minimalcu, zaposleni spremaju tužbe

Socijalistička narodna partija se nalazi u ozbiljnoj finansijskoj krizi i njeni zaposleni će ubuduće primati minimalnu zaradu od 193 eura mjesečno, saznaju Dnevne novine iz više izvora iz ove partije, koji su željeli da ostanu anonimni.

Loš rezultat na oktobarskim izborima, svega tri poslanika u Skupštini Crne Gore, manje odbornika i brojni drugi problemi SNP, znatno su umanjili prihode ove partije, pa se preko 100 zaposlenih u partijskim službama našlo u veoma lošoj situaciji, te se mnogi spremaju da presaviju tabak i tuže svoju partiju. I oni, kao i politički funkcioneri, željno čekaju sjednicu Glavnog odbora, na kojoj će se, barem tako oni očekuju, pored analize rezultata izbora, morati govoriti i o novoj sistematizaciji.
“Vidjećemo šta će donijeti nova sistematizacija. Predsjednik Srđan Milić nam je u nekoliko navrata rekao da nema otpuštanja, ali je i ovakvo stanje neizdrživo. Imamo informaciju da dio rukovodstva pokušava da pripremi tipske ugovore na iznos od 193 eura, što je daleko niže od Kolektvinog ugovora koji važi za nas.

Na Glavnom odboru se, prethodno, mora izmijeniti sistematizacija, o kojoj se mora glasati, što do sada nije učinjeno”, rekao je Dnevnim novinama jedan od zaposlenih u SNP-u.

Drugi, međutim, sumnjaju u fer namjere rukovodstva partije. Tvrde da je od kongresa do izbora zaposleno još skoro 30 novih službenika partije, i da je na taj način kupovana većina u Glavnom odboru.
“Među zaposlenima je veliki broj onih koji imaju rješenja na određeno, najčešće na šest mjeseci. “Starija garda” ima rješenja za stalno uposljenje. Plašimo se da će se radnim mjestima u partiji i dalje trgovati, pa se mnogi dogovaraju da pojedinačno, ali i kolektivno, podnesu tužbe protiv SNP-a”, kaže jedan od naših sagovornika.
Novembarske zarade zaposlenim još nijesu isplaćene i po prvi put se dešava, nakon nekoliko godina, da plate kasne.
Razlog je poznat nema novca.
“O rješenjima za minimalac svi pričaju, ali ih još nijesmo dobili. Vjerovatno zato i nema nikakvih plata, pa ni tih minimalnih. Očekujemo da nam predsjednik Milić nešto o svemu tome konkretnije kaže”, ističu naši sagovornici.
Nemir se uselimo među zaposlene u SNP-u. Počeli su da se prebrojavaju na lojalne i nelojalne predsjedniku partije. Isplata, međutim, nema ni za jedne ni za druge.

Send this to a friend