Politika

SNP neće da vlada ali ostalima nudi vlast

Novi obrt u Kotoru. Nakon višemjesečne agonije, kotorska SNP odlučila je da ostalim kolegema iz opozicije ponudi svoju manjinsku podršku za formiranje vlasti, navodi se u saopštenju stranke.

“U skladu sa modelima utvrđenim na sjednici Opštinskog odbora SNP Kotor od 27.11.2016. godine, SNP Kotor odlučio je da ponudi manjinsku podršku Demokratskoj Crnoj Gori, Demokratskom frontu, Socijaldemokratskoj partiji i Građanskom pokretu URA za formiranje vlasti u Kotoru. Ova naša ponuda dolazi nakon toga što su ove stranke prethodno javno nudile manjinsku podršku SNP-u, a kada smo to mi iz SNP-a i zvanično zatražili – oni su se predomislili. Konstatujem da to nijesu na zvaničan i politički pristojan način pravovremeno i saopštili, nego su političkim igrama, neprimjerenim onima koji žele da stvaraju partnerstvo, prolongirali formiranje nove vlasti u Opštini Kotor”, navodi se u saopštenju SNP-a,

Uprkos svemu tome, kako kažu, nude im manjinsku podršku.

“To podrazumijeva manjinsku podršku SNP-a ovim strankama za kompletnu izvršnu vlast u Kotoru, uz ostvarivanje naše kontrolne funkcije u lokalnom parlamentu i bordovima direktora. Na ovaj potez odlučili smo se i pored brojnih nekorektnih i uvredljivih izjava predstavnika ovih partija u prethodnom periodu na račun SNP-a, jer nam je, kao ozbiljnom i odgovornom političkom subjektu, prioritet svih prioriteta formiranje nove vlasti u Kotoru”, dodaje se u saopštenju.

Oni navode i da je SNP ovom ponudom potvrdila svoj ranije saopšteni princip da neće biti ponovljenih izbora u Kotoru.

“Smatramo da ne postoje razlozi da se na ovu ponudu SNP-a odmah ne odgovori i uđe u njenu realizaciju. Naša ponuda predstavlja test odgovornosti za ove partije prema građanima Kotora, odnosno pokazatelj da li će se, bez bilo kakvih dodatnih izgovora ili ucjena, pristupiti formiranju nove vlasti”, zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Na lokalnim izborima 16. oktobra, opozicija je osvojila 17 od 33 odbornička mandata koliko broji kotorski parlament, dok DPS, SD, HGI I LP imaju ukupno 16 mandata.

DPS ima 12 mandata, Demokrate i Demokratski Front po pet, SDP i SNP po tri. Socijaldemokrate imaju dva, a URA, LP i HGI po jedan.

Send this to a friend