Politika

Odbor američkog Senata jednoglasno za Protokol

Spoljnopolitički odbor Senata SAD-a na današnjoj radnoj sjednici jednoglasno je usvojio rezoluciju o ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Američki senatori su ujedno pozdravili napredak u reformama koji je postigla Crna Gora, prenosi prenosi portal RTCG pisanje Glasa Amerike.

Rezolucija će biti proslijeđena na glasanje pred punim sastavom Senata, a senatorka Džin Šahin, članica odbora iz Demokratske partije, pozvala je Senat da što prije glasa o rezoluciji prije raspuštanja Kongresa.

Predsjedavajući odbora, republikanac Bob Korker ocijenio je da je proširenje NATO-a na Crnu Goru u interesu Sjedinjenih Država.

U rezoluciji se navodi sa da će prijem Crne Gore u NATO osnažiti Alijansu, ojačati stabilnost u Jugoistočnoj Evropi i promovisati interese Sjedinjenih Država i njihovih NATO saveznika. Među strateškim razlozima za proširenje NATO-a, Senat navodi da se Sjedinjene Države i saveznici suočavaju sa stalnim prijetnjama po njihovu stabilnost i teritorijalni integritet, te da bi napad na Crnu Goru ili njena destabilizacija zbog, kako se ističe, spoljašnjeg podrivanja režima, ugrozili stabilnost Evrope i nacionalne bezbjednosne interese Sjedinjenih Država.

“Crna Gora, s obzirom na to je uspostavila demokratsku vladu i iskazala spremnost da ispuni uslove za članstvo, uključujući i one neophodne za doprinos u odbrani svih NATO članica, u poziciji je da dalje unaprijedi principe Sjevernoatlantskog ugovora i da doprinese stabilnosti sjevrnoatlantskog područja”, poručuje se u rezoluciji, prenosi Glas Amerike.

Američki senatori su podsjetili da je Crna Gora sprovela teške reforme i preduzela korake da riješi probem korupcije in istakli da SAD i druge članice NATO-a ne bi trebalo da smatraju da je taj važan proces završen i da bi trebalo da nastave da zahtijevaju dodatne reforme.

Američki zakonodavci su u rezoluciji poručili su i da ni jedna zemlja koja nije članica NATO-a neće uticati na odluke o njegovom proširenju.

 

Send this to a friend