Politika

Stoltenberg: Vidjeli smo izvještaje iz CG, povećano prisustvo Rusije na zapadnom Balkanu

Alijansa primjećuje povećano prisustvo Rusije na zapadnom Balkanu, kazao je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, navodeći da će na rusku propagandu odgovoriti otvorenom debatom i činjenicama.

On je, na konferenciji za novinare nakon prvog dana ministarskog sastanka, upitan koliko se pričalo o uticaju Rusije na zapadnom Balkanu, kazao da nema sukoba sa Rusijom, ali da vjeruju u pravo suverenih nacija da odlučuju o svom putu i budućnosti.

“Vidjeli smo povećano prisustvo Rusije i na zapadnom Balkanu. Nećemo odgovoriti na rusku propagandu propagandom, već otvorenom debatom, jer vjerujemo da će na duže staze činjenice i istina nadjačati”, kazao je Stoltenberg.

On je rekao da su vidjeli izvještaje u vezi sa umiješanošću ruskih državljana u incidente u Crnoj Gori tokom izbornog dana.

“Vlasti u Crnoj Gori ovo istražuju, i Srbija je pomagala u prikupljanju činjenica u vezi sa incidentom”, naveo je Stoltenberg.

On je poručio da vjeruju u otvoreno, slobodno, demokratsko društvo, poručujući da će reforme i modernizovanje bezbjednosnih institucija ojačati zemlje na zapadnom Balkanu.

“To će biti najbolji način da one budu spremnije da se štite od spoljašnjih miješanja”, kazao je Stoltenberg.

On je rekao da je Crna Gora pokazala koliko se može postići kroz evroatlantske integracije i pozdravio činjenicu da je 15 članica već ratifikovalo Protokol o pristupanju Crne Gore.

“Ali u regionu je napredak u zastoju i vidjeli smo nazadovanje u reformama, tako da moramo uraditi više da podržimo reforme i stabilnost, sa više političkog dijaloga, više praktične saradnje i bliže saradnje sa EU, jer stabilnost na zapadnom Balkanu donosi više bezbjednosti Evropi”, dodao je Stoltenberg.

On je naveo da je ideja NATO-a da budu zajedno i štite jedni druge, poručujući da će biti dobro za Crnu Goru da bude dio NATO-a, ali i za Alijansu da država postane punopravan član.

“Crna Gora će biti dio najjače vojne alijanse u svijetu, biće pod okriljem bezbjednosnih garancija NATO-a, što znači da smo zajedno i štitimo jedni druge i da je napad na jednu članicu napad na Alijansu”, dodao je on.

Kako je rekao, članstvo Crne Gore dobro je i za NATO, jer Crna Gora doprinosi našoj kolektivnoj odbrani i bezbjednosti cijele Alijanse.

“Njenom strateškom lokacijom, izlaskom na Jadransko more, i činjenicom da Crna Gora ima vojne sposobnosti koje su važne za NATO – vidjeli smo da je Crna Gora već doprinosila našem prisustvu u Avganistanu”, kazao je Stoltenberg, poručujući da se Alijansa raduje što skorijem članstvu Crne Gore.

Send this to a friend