Ekonomija

Delegacija MPŠV na 25. redovnom sastanku međunarodne Komisije za zaštitu Dunava u Beču

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u sastavu: državni sekretar Stevan Gajević, načelnica Direkcije za upravljanje vodama Zorica Đuranović i samostalna savjetnica III u Direkciji za monitoring i evaluaciju u vodoprivredi Maja Božović, predstavljaju Crnu Goru na 25. redovnom sastanku međunarodne Komisije za zaštitu Dunava koja se ove godine održava u Beču.

“Komisijom ICPDR-a za 2023. godinu predsjedavaće Republika Srbija a za predsjedavajuću je imenovana gospođa Vedrana Ilić“, saopšteno je iz tog resora.

Na 25. redovnom sastanku usvojena je Rezolucija o zamrzavanju ključeva kontribucija za period 2024-2025, što znači da će udjeli podunavskih zemalja u učešću organizacije biti fiksirani u narednom periodu.

“Takođe, kao partner organizacije ICPDR odabrana je ERSTE banka koja će kroz zajedničke projekte doprinijeti razvoju aktivnosti. Aktivnosti Komisije predstavljene su kroz rad ekspertskih grupa a u skladu sa ciljevima ICPDR-a”, navodi se u saopštenju.

Konvencija o zaštiti rijeke Dunav predstavlja opšti pravni instrument za saradnju na prekograničnom upravljanju vodama u slivu rijeke Dunav. Konvencija je potpisana 29. juna 1994. godine u Sofiji (Bugarska) i stupila na snagu 1998. godine. Njen cilj je da obezbedi održivo upravljanje površinskh i podzemnih voda u slivu rijeke Dunav.

“Konvenciju su potpisale podunavske zemlje: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Nemačka, Mađarska, Moldavija, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina i EU, u oktobru 1998. godine. Na osnovu Konvencije formirana je međunarodna Komisija za zaštitu Dunava (ICPDR), a Crna Gora je postala punopravni član 28.10.2008. godine”, dodaje se u saopštenju.

ICPDR čini 14 ugovornih strana koje su se obavezale da implementiraju Konvenciju o zaštiti rijeke Dunav.

“Konačni ciljevi su saradnja na osnovnim pitanjima upravljanja vodama i preduzimanje svih odgovarajućih zakonskih, administrativnih i tehničkih mjera za održavanje i poboljšanje kvaliteta rijeke Dunav i njegovog okruženja”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend