Ekonomija

Hidroelektrana “Piva” slavi rođendan: Proizvedeno preko 30 miliona MWh

Hidroelektrana “Piva” danas obilježava 41. godišnjicu uspješnog rada a za to vrijeme proizvela je 30.979.574 MWh električne energije, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

“Prošle godine “Piva” je proizvela 792,46 GWh električne energije, a ove godine, zaključno sa 27. martom, 109,8 GWh. Maksimalna  mjesečna proizvodnja od 230,7 GWh ostvarena je decembra 2010. godine, a 2010. je i  godina u kojoj je ostvarena i maksimalna godišnja proizvodnja od 1.285,8 GWh”, navodi se u saopštenju.

Krajem aprila, kako navode, počinje realizacija najvažnijeg projekta ove godine za tu hidroelektranu.

“Radi se o kapitalnom remontu na agregatu A1. Vrijednost projekta je dva miliona i 100 hiljada eura, a planirano je da se projekat realizuje u narednih šest mjeseci”, navodi se u saopštenju.

HE “Piva” sa jednom od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu i kompletnim postrojenjem, urađenim ispod površine zemlje, predstavlja svjetski arhitektonski kuriozitet.

Konstruktivna visina betonske brane je 220 m, dok je dužina luka na kruni 268,6 m, a dužina luka u nivou korita 40 m.

Debljina brane u osnovi je 36 m, a na vrhu oko 4,5 m. Smještena u planinskom masivu na sjeverozapadu Crne Gore, brana se sa lijeve strane oslanja na Vučevo, a sa desne na Pivsku planinu. Gradnja HE “Piva” trajala je 10 godina, na čemu je bila angažovana gotovo kompletna građevniska operativa ondašnje Jugoslavije.

 

Send this to a friend