Ekonomija

Inspekcija utvrdila: Otkazi Željezarcima zakoniti

Nikšićka Željezara/ foto: TVCG

Postupak otkazivanja ugovora o radu radnicima nikšićke Željezare sproveden je u skladu sa odredbama Zakona o radu, saopštila je Uprav za inspekcijske poslove Televiziji Crne Gore (TVCG), a nakon što su inspektori rada kontrolisali poštovanje propisa u toj kompaniji. Inspektori su konstatovali da je Toščelik zaposlenima isplaćivao zarade u skladu sa programom “Evropa sad”. Kompanija je ipak kažnjena prekršajno sa 1000 eura, jer nije najmanje jednom godišnje obavještavao sindikat o razvojnim planovima politici zarada i rezultatima poslovanja.

Navode da je 13. septembra tim od pet inspektora rada kontrolisao poštovanja propisa iz Zakona o radu, koje se odnose na kolektivno otpuštanje zaposlenih u Željezari Toščelik.

“Inspektori su konstatovali da u postupanju subjekta nadzora nije bilo nepravilnosti, te da je postupak otkazivanja ugovora o radu u cjelosti sproveden u skladu sa odredbama Zakona o radu. Subjekt nadzora je donio Odluku o pokretanju postupka rješavanja viška zaposlenih, sproveo konsultacije sa predstavnicima zaposlenih i sindikatom, o čemu je obavijestio Zavod za zapošljvanje Crne Gore, a nakon čega je donio Odluku o prestanku potrebe za radom zaposlenih i rješenja o otkazu ugovora o radu, te isplatio pripadajuću otpremninu, čime je u svemu postupio na način i u rokovima propisanim Zakonom o radu”, saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Takođe, kako navode, inspektori su konstatovali da je Toščelik zaposlenima isplaćivao zarade u skladu sa programom “Evropa sad”.

“Zaposlenima koji su bili na plaćenom odsustvu zbog prekida rada poslodavca, zarade su isplaćivanje u visini 90% punog iznosa, pa ni u tom dijelu inspektori nisu konstatovali nepravilnosti, jer je Zakonom o radu propisano da u slučaju prekida rada koji je nastao bez krivice zaposlenog, poslodavac je dužan da isplati naknadu zarade u visini 60% osnova za zaradu”, saopštila je inspekcija.

Inspektori su konstatovali i da u ranijem periodu kompanija Toščelik nije najmanje jednom godišnje obavještavao sindikat o razvojnim planovima, njihovom uticaju na položaj zaposlenih i planiranim promjenama u politici zarada i rezultatima poslovanja, zbog čega su ocijenili da je učinjen prekršaj Zakona o radu, pa je pravnom licu izdat prekršajni nalog od 1000 eura, a odgovornom licu od 100 eura.

Ekološka inspekcija je istog dana izašla na teren i obišla pogon Vučionice gđe je smješten otpad i konstatovala da je otpad propisno skladišten i da je skladište gđe se otpad nalazi pod nadzorom “Security” službe.

“U toku naredne sedmice ekološka inspekcija će izvršiti novi inspekcijski nadzor i naložiti da se otpad izveze iz Crne Gore, shodno Planu upravljanja otpadom na koji je Agencija za zaštitu životne sredine dala saglasnost”, navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nmk
Gost
Nmk

Zovite Dritana. Što bi sa Dakom, Dritanom to ce vam oni zavrsiti. A vidite li jadni da unistavaju sve po Crnoj Gori cega se dotaknu.

Cici
Gost
Cici

Znali su ovi sve to sto su prijetili aa skanjanem..ja da sam na mjesto ovih turaka takvu bi vam tuzbu napisa i to do stazbura pa ne bi dr put..divljastvo..imaju od koga gledat od popova i premijera fuh dje zivim

nenad_mne
Gost
nenad_mne

Ovo se nije moglo utvrditi prije penjanja na krov? Neka kažu ko ih nagovori!!!

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Pa naravno da je sve po zakonu, ali je pitanje ko manipuliše radnicima i šalje ih na krov da vise odozgo i prijete da ce skocit ako taj neko ne kupi zeljezaru..tako su “radnici” kapa oćerali ruse, a u stvari ih isćerala vlast tako sto je nahuskala radnike preko sindikata koji sarađuje sa vlastima u svim firmama. Milo mi je… Više »

Davor
Gost
Davor

Ipet glasajte spc. Pa cevas zastititi kao i sad.

Prosecno radim
Gost
Prosecno radim

Eto tako,,sad neka kazu momci hvala Daka, hvala Zdravinjo, hvala Spajki i naravno jedno veliko hvala Dritane…😉
Bitno je da ne damo svetinje pa makar hljeba ne jeli.

Planeta majmuna
Gost
Planeta majmuna

Pa to je bio cilj Dritana da mi narod placamo. Kako niko da se oglasi od tih institucija da je potpis ” Temeljnog ” sa okupatorom nistavan po svim aspektima medjunarodnog prava??

Mrgud
Gost
Mrgud

Ssd na litije! Nema vam yjoanikija? Preveslali su vas popovi dobro. Šta ste dobili ltajući, osim popova i političara niko ništa. Unazadili ionako unazađenu zemlju.

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Eto tako! A šta ono dogovaraju sa Dritanom, da dionice Elektroprivrede kupi suśedna država, pa od tog novca da se kupi Željezara, a onda ovi da postanu vlasnici i Elektroprivrede i Željezare! Pametno, pametno. Zna Vučko kako da organizuje domaće izdajnike!

Rewq
Gost
Rewq

Nikako da prihvatimo kapitalizam kao sistem sa obje strane medalje

Send this to a friend