Ekonomija

Konferencija o Jugoistočnoj Evropi: Jačanje konkurentnosti i postizanje konvergencije

Foto: GOV.me
Foto: GOV.me

Današnja Ministarska konferencija OECD-a za Jugoistočnu Evropu u Parizu bila je izuzetno uspješna u okupljanju ključnih aktera iz regiona kako bi se razmotrile strategije za jačanje konkurentnosti i postizanje ekonomske konvergencije. Fokus konferencije bio je na unapređenju sajber bezbjednosti, podršci digitalnoj ekonomiji i jačanju regionalne saradnje.

Na prvom ministarskom panelu pod nazivom „Putevi za pametnu konvergenciju radi jačanja konkurentnosti“,  Nik Đelošaj, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar ekonomskog razvoja, istakao je ključne izazove u razvoju kapaciteta za sajber bezbjednost.

„Zavisnost globalne ekonomije od digitalne infrastrukture čini sajber bezbjednost imperativom za održavanje ekonomskog rasta i stabilnosti“, naglasio je gospodin Đelošaj.

„Sajber bezbjednosni izazovi zahtijevaju sveobuhvatan pristup i snažnu regionalnu saradnju kako bismo osigurali sigurno digitalno okruženje koje podržava inovacije i ekonomski razvoj.“

Đelošaj je dalje naglasio važnost ulaganja u napredne tehnologije sajber bezbjednosti, unapređenje zakonodavnih okvira i promociju svijesti o sajber bezbjednosti među poslovnim zajednicama i građanima. Posebno je istakao ključnu ulogu Regionalnog centra za sajber bezbjednost Zapadnog Balkana u izgradnji regionalnih kapaciteta.

Tokom konferencije je naglašena i važnost harmonizacije regulativa između zemalja regiona kako bi se stvorili uslovi za bržu integraciju u digitalno okruženje Evropske unije. Ovaj pristup je ključan za jačanje konkurentnosti privrede regiona i privlačenje investicija u sektore visoke tehnologije.

Konferencija je zaključena pozivom na dalju saradnju i implementaciju zajedničkih inicijativa koje će jačati sajber otpornost regiona i podržati ekonomski rast kroz digitalnu transformaciju.

Send this to a friend