Ekonomija

Ljajić i Radulović potpisali Memorandum o saradnji u turizmu

U Beogradu je danas otvoren 39. Sajam turizma na kome je Crna Gora zemlja partner, a potpisan je i Memorandum o saradnji u oblasti turizma između dvije države, kojim se stvaraju preduslovi za iniciranje programskih aktivnosti i projekata.

Na otvaranju sajma govorili su ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma i potpredsjednik Vlade Srbije, Rasim Ljajić, dok je Sajam svečano otvorio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Radulović je istakao zadovoljstvo saradnjom sa Srbijom u oblasti turizma i činjenicom da je po prvi put u novijoj istoriji Crna Gora zemlja partner na Sajmu turizma. Ministar je napomenuo da povezivanjem ponuda region ima veliku šansu da osvoji nova, daleka tržišta i poveća broj turista i godišnje prihode od turizma“, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ljajić je, kako se navodi, poručio da je zadovoljan porastom sektora turizma u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, kao i sve boljom regionalnom saradnjom, u cilju privlačenja turista sa novih tržišta.

Vučić je naglasio da samo konkretnom saradnjom region može računati na povećanje posjećenosti i prepoznatljivost u regionu.

Kako je saopšteno, Crna Gora se na Sajmu predstavlja pod sloganom „Crna Gora – uvijek drugačija“, a na štandu se nalaze Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, lokalne turističke agencije, predstavnici hotela, turističkih agencija.

Radulović i Ljajić potpisali su novi Memorandum o saradnji u oblasti turizma.

„Uvažavajući značaj koji regionalna saradnja ima, prvenstveno u smislu unapređenja odnosa na bilateralnoj osnovi usmjerenih ka realizaciji ciljeva koji su zajednički za razvoj regiona, potpisivanjem Memoranduma o saradnji u oblasti turizma između naše dvije države, nastojimo u još većoj mjeri afirmisati pristup kojim se kroz regionalni koncept saradnje obezbjeđuje implementacija razvojnih ciljeva na nacionalnom nivou, doprinoseći na taj način prosperitetu i regiona“, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, Memorandum, polazeći od tako utvrđenog načina zajedničkog djelovanja, stvara preduslove za ostvarenje sinergije raznolikosti turističkih proizvoda Crne Gore i Srbije, „odnosno za iniciranje programskih aktivnosti i projekata čija će realizacija omogućiti povezivanje ne samo institucija koje se bave turizmom već i onih čija je djelatnost na indirektan način povezana s turizmom, čime se stvara šira baza za intenzivniji društveno-ekonomski razvoj“.

„U tom smislu, Vlada Crne Gore u potpunosti daje podršku razvojnim idejama koje se odnose na saradnju sa Republikom Srbijom, prije svega zbog činjenice da samo zajedničkim naporima dajemo doprinos napretku regiona kao cjeline“, kaže se u saopštenju.

Send this to a friend