Ekonomija

Podrška poljoprivrednicima: Smanjena potrebna površina, povećanje subvencija

ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i u ovoj godini nastaviće da podržava biljnu proizvodnju kroz direktna plaćanja po hektaru, iznos subvencije biće povećan, a minimalna površina za podršku smanjena.

“S ciljem proširenja obuhvata na što veći broj proizvođača, od ove godine prvi put obuhvaćene su sve obradive površine, odnosno i povrtarska proizvodnja. Istovremeno, smanjena je minimalna površina za podršku sa 1 hektara na 0,5 hektara. Povećan je i iznos subvencije sa 160 eura na 180 eura po hektaru zasađene ili zasijane površine”, saopšteno je iz Ministarstva.

Taj iznos podrške, kako je saopšteno, obezbjeđuje se za uzgoj višegodišnjih poljoprivrednih kultura (vinove loze, voćnih vrsta, maslina, ljekovitog i aromatičnog bilja), ratarskih, krmnih i povrtarskih kultura, kao i za proizvodnju sjemenskog materijala ratarskih kultura.

“Proizvođači višegodišnjih krmnih kultura, osim u godini zasnivanja usjeva, imaju pravo na direktna plaćanja u iznosu od 100 eura i u naredne četiri godine za istu parcelu”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da pravo na podršku po ovom programu imaju nosioci poljoprivrednih gazdinstava upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koji posjeduju zasad minimalne površine od 0,5 ha.

Ukoliko se, dodaje se, sabiraju površine od dvije ili više parcela, svaka od njih mora biti najmanje površine od 0,3ha.

Kriterijumi podrazumijevaju i da minimalna površina može biti: voćnjak, vinograd, maslinjak, zasad ljekovitog bilja, oranica, povrtnjak i nije dozvoljen kombinovan uzgoj navedenih kultura na njoj kako bi se zadovoljio ovaj uslov.

Pravo na podršku imaju nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji posjeduju zasad u kojem su biljke pravilno geometrijski raspoređene, tj. u kojem je definisan međuredni i redni razmak, poštuju principe dobre poljoprivredne prakse, redovno primjenjuju agrotehničke mjere i proizvođači ratarskih, krmnih i povrtarskih kultura uz obrazac trebaju da dostave i fiskalni račun za sjemenski/sadni materijal.

“Rok za dostavljavanje zahtjeva je 31. maj 2017. godine, odnosno do 15. novembra za jesenju sjetvu za proizvođače ratarskih, krmnih i povrtarskih kultura. Podrška za proizvodnju sjemenskog krompira kategorije elita je do 700 EUR/ha, a za sjemensku proizvodnju žitarica do 300 EUR/ha i proizvođači moraju biti upisani u Registar proizvođača sjemena i sadnog materijala”, rekli sui z Ministarstva.

Kako napominju, svi korisnici podrške kroz mjere agrobudžeta za 2017. godinu moraju biti registrovani u Registar poljoprivrednih gazdinstava., najkasnije do isplate subvencija.

“Zainteresovani proizvođači zahtjev sa potrebnom dokumentacijom šalju isključivo preporučenom poštom na adresu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja – Rimski trg 46, 81000 Podgorica”, dodaju iz Ministarstva.

Formulare zahtjeva za podršku moguće je preuzeti sa sajta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ili u kancelarijama Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji.

“Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da se pridržavaju roka predviđenog za slanje zahtjeva jer će neblagovremeno poslati zahtjevi i zahtjevi koji nijesu dostavljeni u skladu sa procedurom biti odbijeni. Sve dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona: 020/482-292”, poručili su iz Ministarstva.

Send this to a friend