Ekonomija

Ovi proizvodi će od utorka u Crnoj Gori biti jeftiniji

Jaja, sir, jogurt, mlijeko, krompir, pirinač, pasulj, makaroni, piletina, šunka, svinjetina, sardine u ulju, čokolada, kafa, bezalkoholni napitak, sok, konzervirano povrće, hrana za bebe, šampioni za bebe, šamponi, kupke za odrasle-dio su od 25 proizvoda koji će od utorka u Crnoj Gori biti jeftiniji. Ovo je dio akcije koju Vlada pokreće u saradnji sa najvećim trgovačkim lancima.

Goran Đurović

Naime, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je na današnjoj sjednici Vlade da, kao odgovor na problem rasta cijena osnovnih životnih namirnica i visokih stopa inflacije, Vlada u saradnji sa predstavnicima najvećih trgovačkih lanaca u zemlji od utorka, 21.marta, počinje akcija “Stop inflaciji” koja podrazumijeva formiranje tzv. “antiinflacione korpe”, što će usloviti da će određeni proizvodi biti jeftiniji.

“Ministarstvo je u dogovoru sa predstavnicima maloprodajnih lanaca kreiralo program “Stop inflaciji” koji podrazumijeva definisanje antiiflacione korpe koja će sadržati najmanje po jedan artikal od 25 proizvoda. Uključeni su trgovački lanci Voli, Laković, Mercator, Franca, Aroma…Pokazali su interesovanje i drugi lanci i trgovci”, istakao je Đurović.

<<<Šta podrazumijeva akcija Stop inflaciji<<<

Akcija počinje od utorka, a svaki proizvod će biti označen sa “Stop inflaciji”.

Đurović objašnjava da izbor konkretnog artikla iz definisane vrste proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom.

“Trgovačka marža u maloprodaji ne treba da bude iznad pet odsto, dok je trgovačka marža u veleprodaji takođe limitirana na pet odsto. Lanci će tako biti u obavezi da snize cijene za sljedeće artikle – jaja, sir, jogurt, mlijeko, krompir, pirinač, pasulj, makaroni, piletina, šunka, svinjetina, sardine u ulju, čokolada, kafa, bezalkoholni napitak, sok, konzervirano povrće, hrana za bebe, šampioni za bebe, šamponi i kupke za odrasle…”, naveo je Đurović.

Redni br. Vrsta proizvoda Maksimalna marža
1. Kokošija jaja (10 komada) 5% i 5%
2. Domaći sir (1kg) 5% i 5%
3. Tvrdokori sir, kačkavalj (edemer, gauda) 5% i 5%
4. Jogurt (1l) 5% i 5%
5. Mlijeko (1l) 5% i 5%
6. Krompir (1kg) 5% i 5%
7. Pirinač (1kg) 5% i 5%
8. Pasulj (1kg) 5% i 5%
9. Makaroni (tjestenina) 5% i 5%
10. Pileće meso 1 kg 5% i 5%
11. Šunka u omotu 1 kg 5% i 5%
12. Suvo svinjsko meso 1 kg 5% i 5%
13. Sardine u ulju 5% i 5%
14. Mliječna čokolada 5% i 5%
15. Kafa mljevena 5% i 5%
16. Bezalkoholni napitak (koka kola, pepsi, kola, tonik i dr.) 5% i 5%
17. Sok od raznog voća (kašast) 5% i 5%
18. Konzervirano povrće ( salata, krastavac, paprika i dr.) 5% i 5%
19. Hrana za bebe 5% i 5%
20. Šampon za bebe 5% i 5%
21. Dječije pelene 5% i 5%
22. Higijenski ulošci 5% i 5%
23. Šampon za odrasle 5% i 5%
24. Kupka za odrasle 5% i 5%
25. Deterdžent za pranje veša 5% i 5%

Đurović ističe da svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda koji ulaze u sastav antiinflacione kopre, za šta su iskazali i interesovanje.

Cijene će važiti do kraja aprila.

“Onda idemo sa novom korpom do kraja maja, pa ćemo vidjeti kako će se odvijati situacija”, istakao je Đurović.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ističe da inflaciju nije izazvala Crna Gora, već globalno povećanje cijena.

Dritan Abazović

“Mi idemo ka rekordnoj turističkoj sezoni. Manje se krade, korupcije ima mnogo manje u državnim organima, niko se ne reketarira, pokušava da se izađe u susret svim investitorima, vraćaju se državna dobra”, naveo je Abazović.

Misli da su ljudi zahvalni.

“Vide naš napor. Ja sam zadovoljan jer se to prelama na druge organe”, dodao je Abazović.

U toku opsežna akcija protiv organizovanih kriminalnih grupa, ima ih i unutar policije

Abazović je kazao da je u toku opsežna akcija protiv organizovanih kriminalnih grupa, te da je više osoba uhapšeno u velikoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja, kojom rukovodi Specijalno državno tužilaštvo.

“Ovo će biti značajan udarac ljudima koji su decenijama švercovali kokain, stvarali imperiju u Crnoj Gori, a bili na izuzetno važnim mjestima unutar Uprave policije. Karteli u Crnoj Gori su prilično desetkovani od 2020.godine, ali imperije koje su stvorili su izuzetno čvrste tvrđave. Treba svi da damo doprinos da se te imperije sruše”, naveo je Abazović.

Ministar Zoran Miljanić ističe da Crnoj Gori idu od ruke hapšenja, ali ne i finansijske istrage i praćenje tokova novca.

“Sa kolegama iz Velike Britanije ćemo organizovati obuku. Bavićemo se sa praćenjem tokova novca, pravnim postupcima u inostranstvu, povraćajem nelegalno stečene imovine…Država nema toliko koristi što će neki kriminalci završiti u zatvoru, koliko vraćanja tog nelegalno stečenog novca”, ističe Miljanić.

Montefarm ciljano u Crnoj Gori postao Glovo za ljekove

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić ističe da je potrebno stati na put i farmaceutskoj mafiji.

“Država se bori sa ogromnim problemima u tom pravcu, stotine miliona eura se izdvajaju iz budžeta za ljekove, da vidimo kako su određene komanije došle u situaciju da imaju monopolski položaj u distribuciji ljekova na nivou Crne Gore, a da je Montefarm kao državna kompanije dovesen u podređen položaj, da neko godinama crpi ogroman profit, a bogami da vidimo i kako se uvozi”, istakao je Šćekić.

Ministar Zoran Miljanić ističe da nije teško provjeriti cijene ljekova u regionu i Crnoj Gori.

“Vrlo lako ćemo doći do odgovora postoji li ili ne farmaceutska mafija”, istakao je Miljanić.

Abazović navodi da će se time baviti na sjednici.

“Montefarm je ciljano u Crnoj Gori postao Glovo za ljekove. On je samo jedan distributivni centar. Umjesto da proizvodi ljekove, Montefarm  je sveo sve da bude mjesto gdje ljekovi razni dolaze i onda se transportnim vozilima voze prema apotekama-distributivni centar. Možda je to bila vizija prošle vlasti. Odgovorno tvrdim da Montefarm može da počne da radi proizvodnju ljekova, makar onih široke potrošnje”, ističe Abazović.

Navodi da Crna Gora izdvaja preko 100 miliona eura na kupovinu ljekova.

“Kad bi Montefarm samo 20 miliona proizvodio mi bi za godinu dana imali najsavremeniju fabriku”, ističe Abazović.

Mišljenja je da Montefarm treba da pokrene ideju početka pravljenja fabrike koja će da proizvodi ljekove u Crnoj Gori.

“I za to će imati podršku Vlade. A da Montefarm bude kurir služba drugih farmaceutskih kompanija- to nije politika ove Vlade. Neka se snađu i prave svoje kurirske službe”, poručuje Abazović.

Vlada CG

Uskoro direktne linije sa Egiptom, Saudijskom Arabijom i Uzbekistanom

Vlada je donijela odluku o privremenom oslobađanju od pribavljanja viza za državljane Arapske Republike Egipat, Kraljevine Saudijske Arabije i Republike Uzbekistan.

“Ove države će uspostaviti direktne letove. Sa Uzbekistanom su u završnoj fazi”, istakao je Abazović.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i prijedlog Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, kojim će se zaposlenima u tim ustanovama povećati koeficijent do 25 odsto.

<<<Na predlog Vlaović zarade zaposlenima u kulturi povećane do 25 odsto<<<<

Gledati da jedan aerodrom bude dat na koncesiju, drugi ne

Prilikom diskusije o informaciji o procesu davanja koncesija za Aerodrome Crne Gore, premijer Dritan Abazović je mišljenja da Crna Gora ima soluciju da prekine koncesiju i otvori novu, pod značajno boljim uslovima.

“Kada se govori o novoj samo jedan aerodrom može da bude predmet koncesije, postoji mogućnost da se otvori koncesija samo za aerodrom u Tivtu, a da jedan modernizujemo i razvijamo sami. Postoji i mogućnost da uđemo u pregovore sa ovima što su se kvalifikovali, i da od njih tražimo mnogo bolje uslove nego što su bili propisani tenderom”, istakao je Abazović.

Zatim je poručio.

“Ušli mi u koncesije ili ne, ova zemlja mora da razvija svoje aerodrome. Tu nemajte dileme. Pogotovo ako damo aerodrome na koncesiju. Zato što su oni u Crnoj Gori monopolističkog karaktera”, istakao je Abazović.

Zato, kaže, možda treba gledati da jedan aerodrom bude dat na koncesiju, a drugi ne.

Prvobitno je koncesionim aktom od prije četiri godine predviđeno 100 miliona eura jednokratne nadoknade za budžet i 200 miliona eura investicija u narednih 30 godina.

Tržišni uslovi su se u međuvremenu izmijenili, te su u Ministarstvu kapitalnih investicija mišljenja da je potrebno revidirati stav Vlade i gledati ka drugom rješenju.

Sljedeći trajekt stiže iz Grčke

Premijer Dritan Abazović je kazao da sljedeći trajekt treba da stigne iz Grčke.

Govoreći o trajektu “30.avgust” Abazović ističe da je on prilično velik, tih, te da radi kako treba.

“Sad ako stigne još jedan iz Grčke, možda će biti još bolje. Sad treba tražiti ime za ovaj naredni. Posebni respekt za “Vasilija” koji svoj posao odrađuje besprekorno, uprkos pokušajima da ga zaustave “Sveti Vasilije” je nepotopljiv, radi besprekornso, jako je brz”, kazao je Abazović.

U cilju realizacije obaveza Javnog preduzeća Morsko dobro, u cilju finansiranja javnih nabavki kupovine ili zakupa do šest trajekata, Vlada je povećala iznos sredstava- sa 7,8 miliona na 18,5 miliona eura.

Slađana Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dino
Gost
Dino

Sampon od euro bice 95 centi, jaja od 2e 1.9, ili se taj procenat odnosi na marzu,t.j. 5 posto od marze

Ann
Gost
Ann

Šta reći Luksemburci naši kad dodju ovamo hvataju se za glavu zbog cijena … Drzava uhvatila pa ne pušta ako se u sve ne ugradi bar 50% da bi lezilebovići dobijali dzaba plate. Realno bolje bi prolazili da smo u plemenskim zajednicama I dalje . Plate Afričke cijene Islandske

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Cekaj da prodju izbori.

Dragan
Gost
Dragan

Ova je vlada proslost za drzavu crnu goru 🇲🇪 idemo dalje za gradjane….

Dragan
Gost
Dragan

Koja vlada kad ona vise nema prevare nikakva vise zbogom idemo dalje…

Start up
Gost
Start up

Nadam se da se narod na sve ovo slatko smije.

Beka
Gost
Beka

Odlicno dobra ideja

Markoni
Gost
Markoni

A gorivo i kirije??

IS
Gost
IS

Osjećaju se izbori, ali isto ćemo bit8 gladni i prije i poslije!

Mara
Gost
Mara

Narode, ovo je marketinški trik. Svuda je u svijetu zabiljezen značajan pad inflacije pa samim tim i cijena. E, sad sto kod nas to treba da sačeka Gorana Đurovica, to je zato što nema nas.

gwido
Gost
gwido

treba svakog cikenda svi slozno da zatvore sve magistrale po primorju i ssjeveru dok ne spuste cijene

LOVEMNE
Gost
LOVEMNE

Ovo malo pred izbore smanjivanje cijena, pa kad prodju izbori vratice se stare cijene. Pa jos da ocekujemo pred izbore smanjenje goriva.

100%
Gost
100%

Mora da se napravi pritisak da bi se nešto desilo

Zeljko
Gost
Zeljko

A sto smo placali do sad to nikom nista.U It sve jeftinije no kod nas.

Kriger
Gost
Kriger

Valja se malo.pred izbore a posle njih cijene na staro.

🇲🇪Patriot🇲🇪
Gost
🇲🇪Patriot🇲🇪

Ovo smo mi trebali sami da uradimo,
Bojkotujemo sve te prodavnice po 7 dana jednu po jednju i odma bi smanjili cijene

Marko
Gost
Marko

Pred izbore, a apostoli?

Miki Milane
Gost
Miki Milane

Na vrijeme ste se sjetili

Milija
Gost
Milija

Džaba sve ovom narodu….

Mladen
Gost
Mladen

Pobjedicemo!

Heh
Gost
Heh

Nabavlja trajekte a nema ko da upravlja njima, pa i 30.avgust radi u jednoj smjeni samo.

Rade
Gost
Rade

Povratak komunizmu i dogovorenoj ekonomiju. Nema više slobodnog tržišta i kapitalizma. Ovo je bila jedna od neprimjetnijih revolucija.

VladanNKo
Gost
VladanNKo

Ajmo Jakove, pometi ih sve!

Samo ja
Gost
Samo ja

I posto ce se smanjiti cijena samo po jednom proizvodu iz te grupe proizvoda,to ce biti vjerovatno onaj najskuplji,tako da vecina naroda opet nece imati nikakve benifite od ovoga.Nista li ne umijete napraviti kako treba!

gwido
Gost
gwido

hahahaha

suzana
Gost
suzana

Ha ha…Malo pred uzbire, da bude da radite! E ludog naroda koji vam vjeruje, a CrnuGoru na tacnu dadoste

Prc
Gost
Prc

Sir koji proizvodimo u dovoljnim kolicinama za nase potrebe,ne mora. Mladi sir sa 3 na 6e al jogurt i mlijeko koje uvozimo moze da se pojeftini.uvjek nezadovolnji poljoprivrednici.i ulje koje je skocilo skoro 150% i ono ne moze da se snizi?

oooo
Gost
oooo

Hoce, snizice konzervirano povrce i sardine 🙂 jer im se toga nakupilo u magacinima posto ljudi to najmanje kupuju od navedenih proizvoda. Samo me interesuje hoce li pojeftinit po jedan proizvod ili sve zajedno sa ove liste.

Joksim
Gost
Joksim

Sve što je dobro treba pozdravit,i podržati,bez obzira slažemo li se ili ne iskreno ne simpatizer Abazovica ali ovaj potez je ok

Ovo je dno
Gost
Ovo je dno

Posle 3god, sad ste se sjetili.😂😂😂
Promocija ure izgleda ovako, trajekt koji ne radi i pojeftinjenja po 3 centa.😂😂😂😂

King Henry
Gost
King Henry

Bogu fala vise !

Mirzlom
Gost
Mirzlom

Ovo će uspjeti Djurovicu kao i peleti!
Strucnjak za sebe!

Marsal
Gost
Marsal

Znači nema što da se jede vise osim kokošqka jaja i bez leba

Vaso 🇲🇪🇲🇪
Gost
Vaso 🇲🇪🇲🇪

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Prosecno radim
Gost
Prosecno radim

Aj i to cudo da vidimo.

ene bogoti
Gost
ene bogoti

Aaaaaaaahahaaaahaahahahhaaaaa, a što je ovo, ima li ovakve vlade igdje na svijet.

Trol
Gost
Trol

Pozdravljam. Ali cudo jedno kako nam se sve velike akcije tempiraju pred neke izbore, pa to ti je… koja slucajnost

Send this to a friend