Ekonomija

Proizvodi sa nacionalnim brendom imaće veću vrijednost 

Sa info dana

Privredni subjekti koji na svojim proizvodima budu imali znak nacionalnog brenda Crne Gore imaće veću vrijednost na stranom tržištu, jer je to garancija države za najbolji mogući kvalitet, saopšteno je u Nikšiću na prvom Info danu o nacionalnom brendiranju.

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jovo Rabrenović kazao je da će se logotip nacionalnog brenda na proizvodima ili mjestima u Crnoj Gori i šire koji svojim kvalitetom zaslužuju da budu simbol države, prenosi Mina business.

„Uslovi za korišćenje logotipa biće rigorozni i subjekti koji ga budu koristili moraće prethodno da ispune određene kriterijume u smislu kvaliteta, kako bi im bilo omogućeno da, kroz logotip nacionalnog brenda, predstavljaju svojevrsni simbol države“, dodao je on.

Kako je istakao, nacionalni brend treba da predstavlja krovni brend postojećih crnogorskih brendova, kao i da kroz proces ko-brendiranja poveća njihovu vrijednost na stranom tržištu.

„Proces nacionalnog brendiranja povećaće vrijednost naših proizvoda, naše izvozne performanse, omogućiti veći priliv stranih direktnih investicija i izgraditi dobar imidž države u svijetu. Uz sve te rezultate, očekujemo da će proces nacionalnog brendiranja donijeti koristi za građane, institucije i cjelokupnu državu“, naveo je Rabrenović.

Kako je podsjetila načelnica Direktorata za razvoj nacionalnog brenda Marija Čvorović, autor grafičkog rješenja znaka nacionalnog brenda Crne Gore, koje je izabrano na međunarodnom konkursu prošle godine je profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Kovač.

„Logotip nacionalnog brenda je stilizacija dvoglavog orla sa državnog grba Crne Gore. Kao takav, on simboliše cjelokupan koncept razvoja nacionalnog brenda. Ali, da bi proces nacionalnog brendiranja bio uspješan, potrebno je da u njega budu uključeni svi aspekti društva – institucije, pojedinci, privreda i nevladin sektor, kako bi svi podjednako osjetili efekte tog procesa“, kazala je Čvorović, napomenuvši da je Zakon o nacionalnom brendu u Vladinoj proceduri i da se njegovo usvajanje očekuje tokom godine.

Prvi Info dan o nacionalnom brendu održan uz podršku Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis, a predstavljeni su neki od proizvoda na kojima je apliciran znak nacionalnog brenda u svrhu njegove promocije, poput majica, čaša, olovki, privjezaka, loptica i magneta.

Send this to a friend