Ekonomija

Rasprava o tužbi penzionera KAP-a 20. aprila

KAP

Glavna rasprava po tužbi penzionera Kombinata aluminijuma (KAP) protiv države Crne Gore, radi isplate njihovih otpremnina, održaće se 20. aprila u Osnovnom sudu.

Punomoćnik bivših radnika KAP-a advokat Savo Šofranac saopštio je agenciji Mina-business da je pripremno ročište, kojem nije prisustvovao predstavnik države, održano danas.

Šofranac je na ročištu u Osnovnom sudu kazao da je Vlada u pregovorima sa ovlašćenim predstavnicima tužilaca dogovorila formiranje radne grupe koja je trebalo da do 1. marta obezbijedi uslove za isplatu potraživanja po osnovu pripadajućih otpremnina.

„Međutim, pokazalo se da je to bio još jedan pokušaj tuženog da prolongira isplatu potraživanja, te da ova radna grupa nije imala kapacitet i odobrenje Vlade da bilo šta konkretno učini po tom pitanju“, naveo je Šofranac.

On je ocijenio izjašnjenje tuženog oko takozvane neprimjenjivosti Zakona o izmirivanju obaveza prema radnicima KAP-a i njegove neusklađenosti sa socijalnim programom, potpuno neosnovanim i pravno neutemeljenim.

„Radi se o tome da sam zakon kao lex specialis u odnosu na opšte propise o radu ustanovljava pravo na isplatu otpremnina bivšim radnicima KAP-a. Dakle, najprostije rečeno, zakon a ne socijalni program je pravni osnov za isplatu otpremnina dok, zakon u pogledu visine pripadajuće otpremnine upućuje na važeći socijalni program“, objasnio je Šofranac.

Sud je, kako se navodi u zapisniku sa ročišta u koji je agencija Mina-business imala uvid, naložio zakonskom zastupniku tužene da se pismenim putem u roku od osam dana izjasne da li spore činjenicu da su tužioci ostvarili pravo na penziju nakon uvođenja stečaja u KAP-u, te samim tim da li spore dostavljene dokaze uz tužbu o visini pripadajuće otpremnine.

Iz Vlade su ranije saopštili da je zakon nesprovodiv, jer je, iako se poziva na socijalni program KAP-a, u koliziji s njim, s obzirom na to da ne predviđa isplatu otpremnina penzionerima.

Nakon toga, dogovoreno je da će Vlada formirati radnu grupu koja će raditi na izmjenama zakona kako bi se omogućila primjena tog akta. Bivši radnici su saopštili da su Vladini predstavnici u radnoj grupi bili neodgovorni i neozbiljni.

Radnici su prošle godine više puta protestovali ispred zgrade Skupštine i blokirali saobraćajnice u Podgorici, tražeći poštovanje zakona.

Sporni zakon je usvojen u julu 2015. godine kao lex specialis, a potrebno je obezbijediti 5,4 miliona eura za 414 penzionera KAP-a.

Send this to a friend