Ekonomija

“Simo Milošević” se privatizuje ove godine?

Privatizacija Instituta „Simo Milošević“ u Igalu biće u privatizacionom planu za ovu godinu, potvrdio je član Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, Branko Vujović.

On je Televiziji Crne Gore kazao da predlog o privatizacijia treba još da usvoje Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte i Vlada.

„Privatizacija može biti po modelu prodaje akcija ili dokapitalizacije. Može i dokapitalizacija, jer je suština da se obezbijede značajna sredstva za investicije u osnovnu djelatnost Instituta“, rekao je Vujović.

On je naveo da nije presudna prodaja akcija, već investicije, kao i da nađu operatora koji može u punom smislu da uposli kapacitete u Institutu.

Institut sa preko 700 zaposlenih posluje pozitivno.

Iz menadžmenta su najavili osvajanje novih tržišta, prve programe sa Emiratima, Poljskom i Danskom. Takođe su potvrdili da ima zainteresovanih investitora za Institut iz Emirata, Norveške, Kine i Izraela.

Institut „Simo Milošević“ četiri puta je, bezuspješno, nuđen na prodaju. Britansko-američki konzorcijum International Wellness Group (IWG) jedini je dostavio ponudu na posljednji tender, nakon čega je u novembru prošle godine potpisan kupoprodajni ugovor sa predstavnicima Vlade.

Ugovor je raskinut u maju, jer IWG nije realizovao ugovorne obaveze koje je trebalo da ispuni u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora, što je bio uslov za zatvaranje transakcije.

IWG je na četvrti tender za prodaju 56,48 odsto državnih akcija Instituta ponudio nešto više od deset miliona EUR.

Send this to a friend